Радмановић: Циљ регионални туристички производ за трећа тржишта

19.03.2019 Актуелно

У обраћању на 16. конференцији предсједника парламената Јадранско-јонске иницијативе која је, у организацији Скупштине Црне Горе почела у Будви, Радмановић је оцијенио да су, захваљујући и оваквим регионалним иницијативама, границе све мања препрека становништву које се добро разумије и припада истом и сличном културно-историјском оквиру.

Радмановић је истакао да туризам представља један од најбрже растућих привредних сектора у БиХ и да се БиХ налази у врху земаља у свијету по порасту броја туриста на годишњем нивоу.

Он је рекао да су напоре туристичких радника у БиХ пропознали и у Међународном олимпијском комитету, додјељујући Сарајеву и Источном Сарајеву организацију недавно успјешно завршеног Европског омладинског олимпијског фестивала, на коме је учествовало више од хиљаду спортиста из 50 земаља Европе, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Наглашавајући да кроз Јадранско-јонску иницијативу и Берлински процес треба наставити са снажним увезивањем земаља Балкана, као неодвојивог дијела Европе, са државама ЕУ, Радмановић је поручио да то треба чинити реализацијом Стратегије ЕУ за Јадранско-јонску регију /ЕУСАИР/, као и реализацијом пројеката који значе боље привредно и инфраструктурно повезивање земаља региона, што јесте један од кључних предуслова за одрживи развој туризма.

Највиши званичници парламената БиХ, Албаније, Црне Горе, Грчке, Хрватске, Италије, Сјеверне Македоније, Словеније и Србије дискутују о туризму и култури као заједничким одредницама, предностима и стратешком опредјељењу држава чланица Јадранско-јонске иницијативе.

Након поздравних ријечи које су учесницима конференције, у име домаћина, упутили предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић и предсједник Владе Црне Горе Душко Маровић, те уводних излагања потпредсједника Скупштине Црне Горе Генција Ниманбегуа и ресорних министара у Влади Црне Горе, о централној теми конференције говорио је Радмановић.

Архива