Ниш: Обиљежен Дан сјећања на страдале у НАТО агресији

24.03.2019 Актуелно

 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је да је НАТО бомбардовање Србије стравичан злочин који је услиједио само неколико година након бомбардовања Републике Српске. Није им било довољно, каже Додик, да својом ароганцијом спријече достављање кисеоника за 12 беба у Клиничком центру у Бањалуци, него су морали и да у Србији убију још 78 дјеце. Оба злочиначка напада, кажу, су била таква да су српски народ стврстали на страну лошег.

– Данас знамо да је НАТО агресија дуго припремана, а по посљедицама по здравље становника Србије видимо да она и данас траје – рекао је Додик.

Он је нагласио да су они који су до доласка предсједника Вучића на власт НАТО агресију називали кампањом и данас међу нама.

– Само су ми од оних који су издали наређење и командовали операцијама, мржи они који су ту агресију оправдавали – истакао је Додик.

– Та штета је огромна, та штета је цивилизицијска, а они нису сматрали да терба да се извине. Њихови војници, генерали, нису они који су процесуирани за злочине, већ је то опет остављено за нас – истакао је Додик.

 

Предсједник Србије,Александар Вучић,захвалио се Милораду Додику на лијепим ријечима упућеним на овом скупу и на томе што је увијек био уз Србију.

ржавна церемонија обиљежавања 20. годишњице од почетка бомбардовања одржава се у Нишу. Дану сјећања је присуствовао државни врх са предсједником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић на челу.

Академији су присуствовали и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик као и делегација Владе Српске.

Напади НАТО-а на Србију су трајали без прекида 78 дана, током којих су тешко оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Према процјенама различитих извора, погинуло је између 1.200 и 2.500 људи.

Одлука о почетку напада на СР Југославију донесена је без одобрења Савјета безбједности УН, а бомбардовање је окончано 78 дана касније усвајањем Резолуције 12-44.

Архива