Не осврћем се на харангу непријатеља Републике Српске

26.03.2019 Актуелно

„Република Српска искључиво зависи од нас, наше воље и наше способности да је изградимо економски и институционално јаком, а други који је не воле, они ће остати заробљени у тој својој мржњи. Чињеница да постоји Српска је најбољи одговор на њихову мржњу, и то све боља Република Српска, у којој се граде ауто-путеви, болнице, фабрике и запошљавају људи“, рекао је Додик.

Додик је поновио да је Република Српска настала вољом српском народа, да ту вољу нико не може побити и да Српску нико не може и не смије укинути, те да га није брига шта говоре Бошњаци или било ко други о томе.

Он је оцијенио да је БиХ стерилна и нефункционална, са лошом перспективом, а да чињеница да бошњачка елита пет мјесеци опструише формирање власти на нивоу БиХ, говори да је њихов нагон за БиХ упитан.

Додик је нагласио да Бошњаци оспоравају право легитимно изабраних Срба да буду репрезенти српског националног интереса у заједничким институцијама.

„Наша политика је јасна и најјача у БиХ и то се Бошњацима не свиђа. Ово што они раде је њихово трагање како да нас ослабе. Ако се игнорише изборна воља српског народа, зашто бисмо ми давали ђелимично легитимитет и Предсједништву и било којем нивоу власти“, рекао је Додик за „Ало“.

Он је истакао да они, који сада сједе у име Срба у Савјету министара у техничком мандату и заједничким органима „ни претходно нису имали легалност да буду представници Срба, јер су били опозиција, а да тек сада немају никакав легалитет“.

Додик је посебно истакао добру сарадњу са предсједником Србије Александром Вучићем, указујући да је Вучић „показао да је државник и лидер који је у фокус ставио мир“, те да неупитном сматра Вучићеву одлучност да брани слободу српског народа.

„За лидере није важно само да имају легитимну власт него и да разумију контекст и да су истрајни у спровођењу најбоље политике за народ. Вучић је човјек тог калибра. Разумије контекст боље од свих других, а истовремено је одлучан да брани српски народ гђе год он живи. Његова политика је политика мира и увијек дијалогом рјешава политичке проблеме“, рекао је Додик.

Он је поручио да је Република Српска, као највећа српска заједница ван Србије, без поговора на страни Србије у политичком и сваком другом смислу.

„Без обзира на то што неки мисле да смо ми мали, ми имамо одређене ресурсе и употребљаваћемо их сходно ситуацијама“, рекао је Додик.

Он је истакао да су везе Србије и Републике Српске захваљујући Вучићу толико побољшане да људи у Републици Српској заиста осјећају да је Србија њихова држава.

„Много смо помоћи добили од Србије, а најновијим програмом ће готово све општине у Републици Српској имати пројекте који ће се реализовати средствима Србије, што је веома важно и што се никада раније није десило“, рекао је Додик.

Он је критиковао поступке бившег српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, који је усвојио спољнополитичку стратегију БиХ, којом се планира учлањење у НАТО, иако постоји Резолуција о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштине Републике Срспке.

„У интересу Републике Српске није наоружавање оружаних снага БиХ, а Иванић је донио одлуку и сада треба да се наручи ново оружје и опрема, нови хеликоптери…. Шта ће нам то? То није у нашем интересу. Због свог комодитета, Иванић је допустио овакву одлуку, а сада нама покушава да држи предавања о моралу“, констатовао је Додик.

Архива