Додик – Вишковић: Тужилаштво мора да утврди истину о страдању Давида Драгичевића

18.03.2019 Актуелно

– Ни ви, ни ја нисмо надлежни за то. Пружили смо широку подршку институцијама власти, прије свега тужилаштву и полицији, да спроведу истрагу. Тужилаштво је једино надлежно за то. То је њихов посао, то није посао Жељке Цвијановић, Милорада Додика, Радована Вишковића, Марка Павића или било кога од нас овдје. То је искључиво ствар тужилаштва и касније суда – рекао је Додик новинарима у Бањалуци послије састанка највиших званичника Српске и предсједника парламентарних странака које чине већину у Народној скупштини.

Додик је рекао да је страдање Драгичевића трагичан догађај који је узнемирио све, а да је ексхумација његових посмртних остатака ствар родитеља, који су су се одлучили за то.

– Жао ми је због тога и још једном изражавам саучешће породици. Али, дефинитивно је свима јасно да је тај догађај искоришћен да се у тај процес увуче значајна политичка димнезија. Чињеница је да је посљедњи опозициони политички скуп пред изборе одржан у формату тог покрета /Правда за Давида/ – каже Додик.

Према његовим ријечима, требало би престати политизовати овај случај, јер они који нису наклоњени Српској једва чекају да то искористе као наводни доказ за нешто.

Коментаришући наводе у вези са уништавањем доказа у вези са страдањем Драгичевића, Додик је истакао да то треба да утврде суд и тужилаштво.

– Зашто ту има проблема опет је адреса тужилаштво. За све оне који су евентуално, а било је неких који су процесуирани, нешто злоупотријебили или нису довољно квалитетно радили свој дио посла опет је надлежно тужилаштво које по службеној дужности мора да затражи одговорност за свако лице. Ово што ми радимо јесте да дамо широку подршку тужилаштву да ради посао за који је надлежно и ми то несумњиво дајемо – нагласио је Додик.

На питање зашто траје забрана окупљања у организацији чланова групе „Правда за Давида“, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је рекао да све што се ради у складу је са законским прописима.

– Не може да се дешава никакво окупљање ако ће се наносити штета осталим грађанима или бити дешавања која нису у складу са законом. Скоро девет мјесеци је било окупљање које никоме није сметало и људи су изражавали протест. Оног момента када смо једини пут дали одобрење за легално одржавање тог скупа, били сте свједоци у шта се тај скуп претворио – каже Вишковић.

Он је нагласио да из тог разлога више нису у позицији да одобре таква окупљања да то не би било злоупотребљено и коришћено против безбједности других људи и имовине Српске.

– Не може нико себи дати за право да забрањује некоме неке друге активности, да иде према неким другим институцијама и да позива на ове или оне ствари. А када се постави питање одговорности онда се тек види да су потписници тог папира /захтјева за одобрење скупа/ били малољетници који не располажу било каквом имовином, а знамо да је Град Бањалука поднио милионске одштетне захтјеве због ствари које су се издешавале тог дана – рекао је Вишковић.

Он је подвукао да у овом случају нема политике, да Влада само води рачуна о безбједности грађана, да би се на исти начин понашали према свима другима и да то нема никакве везе са групом „Правда за Давида“.

– Тужилаштво је једина адреса у овој земљи која мора дати одговоре на сва питања. Као предсједник Владе дајем апсолутну подршку тужилаштву, а чак је Влада спремна да им да одређене материјалне ствари да одраде све што је потребно да би овај случај што прије окончали. Влада, цијела Српска и ми који овдје стојимо смо заинтересовани да тај случај буде ријешен јер видимо да се то итекако користи против Републике Српске и њених институција – истакао је Вишковић.

Он је поново изразио жаљење због губитка младог живота и најдубље саучешће породици Драгичевић.

Архива