Додик: Ускоро принципи за формирање власти, без сагласности о НАТО интеграцијама

13.03.2019 Актуелно

– То није никаква коалиција, нити платформа, већ принципи који одражавају нашу подршку уставном поретку БиХ, Дејтонском мировном споразуму, међународном капацитету и територијалном интегритету БиХ. Ту нема ништа спорно јер је ријеч о спровођењу највиших аката на којима се БиХ заснива, а то су Дејтонски мировни споразум и Устав – изјавио је Додик за Срну.

Он је додао да ће СНСД, ХДЗ и СДА кроз тај папир потврдити приврженост наведеним принципима који нису спорни.

– Није спорно ништа ни када је ријеч о борби против криминала и корупције, те разним видовима терористичких и других активности. То је усаглашено као што је усаглашено и опредјељење за наставак спровођења економско-социјалних реформи – рекао је Додик.

Он је нагласио да је остало питање НАТО интеграција, гдје не постоји сагласност.

– Ниједна страна нема проблем са европским интеграцијама, али оно што је спорно јесу НАТО интеграције. С обзиром на то да постоје раније донесени закони и стратегије, али и Резолуција о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, сматрам да је рјешење да се констатује да се то питање остави на пажњи и да се приликом доношење одлука у вези с тим уважи мишљење свих страна у БиХ – истакао је лидер СНСД-а.

Он је изразио мишљење да ће ускоро бити постигнут договор о принципима за формирање власти у БиХ, јер су НАТО интеграције једина ствар о којој нема сагласност.

– Вјерујем да ћемо ускоро одржати састанак на којем би потписали принципе за формирање власти у БиХ чиме би били створени услови да Предсједништво предложи кандидата за предсједавајућег Савјета министара и да се изврши подјела ресора. Мислим да то неће бити толико тешко јер треба да се зна који ресори у Савјету министара припадају којој страни и да се коначно уђе у његово што брже формирање – рекао је Додик за Срну.

Архива