Додик: Српска једина гаранција слободе и опстанка

26.03.2019 Актуелно

 „Страдање у марту 1992. године било је стравично јер су убијени цивили на праговима својих кућа. Наша света дужност јесте да гајимо сјећање на невино страдале у Сијековцу и њиховим породицама помогнемо колико можемо“, рекао је Додик новинарима након обиљежавања 27 година од убиства 46 српских цивила које су починили припадници регуларних војних снага Хрватске и и паравојне муслиманско-хрватске јединице.

Он је истакао да је на данашњи дан 1992. почела спирала зла јер до тада рат у БиХ није почео.

„Хрватске снаге, али и комшије муслимани и Хрвати сматрали су да треба да почине овај гнусни злочин. Наша је обавеза да не губимо сјећање и да сваке године обиљежавамо ово велико страдање. То ће бити и јасна порука за оне који су злочин починили“, додао је Додик.

Он је подсјетио да је Хрватска извршила агресију и починила злочине на подрчују Брода, али и српских крајишких општина, међу којима је Мркоњић Град.

„Очигледно да за њих постоје нека друга правила јер не постоји казна за злочинце, а камоли за улазак јединица из Хрватске. Они су то камуфлирали неким споразумом који су потписали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман. Треба рећи да БиХ тада није постојала и да је Изетбеговић није представљао“, навео је Додик.

Он је нагласио да злочинци морају да одговарају за све што су починили над српским народом.

„Нажалост, до сада то се није догодило, што говори да не можемо да имамо вјеру у оно што нам је наметнуто као судови. Они су очигледно формирани само за нас јер упркос бројним доказима не одговарају они који су починили злочине над нашим народом“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, људи у Сијековцу убијани су само зато што припадају српском народу.

„Вијест о страдању тада није била уобичајена и зато је овај злочин тако монструозан. Не смијемо изгубити вјеру у наш народ, Републику Српску и Србију“, навео је Додик.

Он је подсјетио да су злочини и геноцид над српским народом почињени и у Другом свјетском рату у Јасеновцу, Јадовну, Броду на Дрини, Херцеговини, Шушњарима и осталим стратиштима.

„И у посљедњем рату страдали смо у Сарајеву, Тузли, Сијековцу, нису дозволили кисеноик за бебе у Бањалуци. Почињена је и агресија НАТО-а над српским народом, што не смијемо заборавити и сигурно је да док се питам БиХ неће постати члан овог савеза“, нагласио је Додик.

Он је поновио да су државе српског народа Република Српска и Србија.

„Угурали су нас овђе у БиХ и кажу да је то наша држава. БиХ није наша држава, него Република Српска и Србија. БиХ нам не даје никакву сигурност и ту смо зато што морамо, она је експеримент међународног фактора који је игнорисао српско национално питање“, категоричан је Додик.

Он је рекао да се српски народ мора окупити око Републике Српске.

„Република Српска је наш живот и нема слободе за српски народ ако нема државу. Република Српска је данас стабилна, има визију и карактер, а што је најважније слободна је. У условима у којима живимо и у периоду сталног оспоравања и изолација формирали смо национално историјско ђело – Републику Српску, а поносан сам што је представљам у мјесту које је мрзи. Нека живе Српска и Србија“, закључио је Додик.

Архива