Додик: Цинична пресуда Радовану Караџићу

20.03.2019 Актуелно

Додик је истакао да је мисија Хашког трибунала била да обезбиједи помирење, али да је сада дошло до тога да је оно још неизвјесније и готово немогуће.

Он је истакао да Република Српска већ дуго нема повјерења у Хашки трибунал, а потврда тога јесте и казна доживотног затвора за првог предсједника Републике Српске.

– Многи на овим просторима су мислили, када је формиран Хашки трибунал, да ће бити осигурано неко повјерење ауторитетом оних који су га формирали. Временом је то изгубљено јер се овај трибунал у значајном обиму бавио селективним приступом – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да већина људи у Републици Српској није очекивала ништа другачије од првостепене пресуде, могуће само горе.

– Боли неправда јер је немогуће да о Караџићу и његовом наводном злочину прича Насер Орић /ратни командант муслиманских снага у Сребреници/ који је починио убиства и злочине. На то нису реаговали правосуђе БиХ и Хашки трибунал, а долази се до ситуације да се суди Караџићу коме нико није доказао да је наредио, учествовао у убиствима и био присутан за вријеме убистава – подсјетио је Додик.

Он је навео да је суђено Караџићу, а за страдања Срба у Хрватској и од муслиманских снага нико од њихових функционера није одговарао.

– Зато остаје велика јама међународне правде. Створена је прича о наводној жртви и злочинцу, а за Србе је била предвиђена ова друга страна. За убиства почињена над Србима, а било их је много, па и у Сребреници, није било пресуда – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, логично је што је након свега изгубљено повјерење у Хашки трибунал.

– Суочени смо овдје са чињеницом да је изреченеа пресуда. Она не задире у Републику Српску и сваку причу такве врсте одбацујем – рекао је Додик.

Он је оцијенио да је изјава члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића о пресуди Караџићу, недопустива јер покушава да Српској лијепи етикету коју не заслужује.

– Његова изјава ће отежати наше разговоре на политичком нивоу. Не може да буде геноцидна Република Српска, а да не буде геноцидна БиХ. Он је изабрао ту врсту квалификације што је непотребно, а изашао је чак и изван онога што јесте пресуда и покушао да све Србе оптужи. То је мени јасна порука и према томе ћу се односити онако како мислим да треба – истиче Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска легитиман дио политичког система у БиХ и да је неподношљиво радити са људима који на лош начин мисле о Србима и Српској.

– Република Српска наставља да живи и позивам све људе на мирно понашање и да се боримо за наша права. Јачање Републике Српске је задатак свих нас и морамо показати да није онако како је пресуђивано – навео је Додик.

Он је оцијенио да је неправда почињена јер нису исто третирани злочини.

– Неправда је да се само суди српским политичарима. Читаво политичко руководство Српске и Србије било је у Хашком трибуналу, а други нису. Када је умро Алија Изетбеговић сазнали смо да је протв њега вођен поступак у Хагу, а постављало се питање шта сте чекали – подсјетио је Додик.

Он је навео да је и оно мало повјерења у БиХ изгубљено након данашњих оцјена Комшића и СДА.

– То нам налаже потпуни опрез. Њима је потребо да све прошире глобално. Нигдје нема да је Српска геноцидна, само се дрзне Комшић да то каже. То је увреда за Српску, с њим ћу то рашчистити и то ћу говорити у времену који долази – рекао је Додик.

Он је оцијенио да је Хашки трибунал БиХ довео у немогућу ситуацију и умјесто да је обезбиједио повјерење, урађено је супротно.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

 

Архива