Цвијановић: Српска има одговоре на изазове који долазе из Сарајева

29.03.2019 Актуелно

– Иза овакве одлуке, која је прилично глупа, безобразна, цинична и арогантна, нажалост, стоји дио међународне заједнице и политичко Сарајево – рекла је Цвијановићева вечерас у Бањалуци.

Она је нагласила да је ово дио организоване и познате кампање која се води против Републике Српске на свим теренима, с циљем њеног развлашћивања и укидања њеног идентитета.

– Овдје је циљ јасан, они желе да покажу да Република Српска није постојала прије Дејтона. Историјска чињеница је да је Република Српска настала прије рата и прије Дејтона. Српска је у Дејтону верификована важним међународним уговором који нас у крајњем случају држи заједно на окупу у БиХ – истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да у БиХ сви процеси иду уназад и у погрешном правцу, умјесто да се гради повјерење и бави суштинским питањима.

Према њеним ријечима, у ситуацији са толико неријешених односа у БиХ, започетих и недовршених послова, те послова који нису започети политички, економски и финансијски, Уставни суд БиХ се бави питањем празновања.

– И то што у Уставном суду БиХ доминантну улогу имају стране судије опет показује страшан дефицит БиХ – истакла је Цвијановићева.

Она је указала да се нико не бави тиме како формирати власт, како повећати плате и пензије, те на који начин ниво власти БиХ може да сервисира потребе грађана, помажући ентитетима и координишући одређена питања.

– Наш приоритет је јака и стабилна Република Српска и Српска ће пронаћи одговор на сваки изазов, као и до сада. Искуство нас је научило да се морамо припремати – нагласила је Цвијановићева.

Уставни суд БиХ оспорио је Закон о Дану Републике Српске – 9. јануару, разматрајући захтјев за оцјену уставности Дана Републике Српске који је у јануару прошле године поднијело девет делегата Бошњака и Хрвата у Вијећу народа Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је данас, поводом одлуке Уставног суда БиХ о Дану Републике, позив на састанак свим предсједницима политичких странака са сједиштем у Српској, сазнаје Срна.

Архива