Цвијановић: Локалне власти морају да преузму иницијативу

03.03.2019 Актуелно

Рекла је ово за Српскаинфо предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, наводећи да има у плану обићи све општине у Српској како би се упознала с њиховим проблемима.

– И као предсједник Владе Републике Српске, а и раније као министар, вољела сам да будем на терену и разговарам с начелницима и локалним структурама у општинама и градовима широм Републике Српске. На тај начин се најлакше можете информисати о стварним потребама тих локалних заједница, те дефинисати приоритети у рјешавању проблема – истакла је Цвијановићева.

Додаје да је претходних дана обишла општине Рогатица и Соколац, гдје је разговарала с тамошњим руководством, а ускоро планира обилазак још неких општина у Републици Српској.

Цвијановићева истиче да институције Републике Српске не праве разлику између општина и да их све једнако обилазе, те да нису тачне критике појединих опозиционих политичара како су власти запоставиле исток Српске.

– Никада нисмо имали селективан приступ, да кажемо – ово је простор гдје се улаже, а ово гдје се не улаже. Напротив, увијек смо настојали избалансирати улагања. Данас Херцеговина и источни дио Републике Српске изгледају сасвим другачије у односу како је то било раније – категорична је Цвијановићева.

Она додаје да као предсједница Републике Српске посматра Српску као цјелину, те да је битно да се све општине једнако развијају. Снага Републике Српске, како наводи Цвијановићева, јесте у збиру свих општина и грађана који живе у њима. Предсједница Српске каже да у суштини сви имају исте проблеме и да је једнаки изазов и када одете на исток Српске, као и на запад, сјевер или југ.

Цвијановићева истиче да је јако важно да локалне власти знају да имају упориште у Влади Републике Српске и републичким институцијама.

– Међутим, локалне власти морају да имају иницијативу и да нам укажу на проблеме. Не може неко сједећи у Влади Републике Српске да зна напамет шта се дешава и који су захтјеви у некој општини – каже Жељка Цвијановић.

Архива