Цвијановић: Одлука Уставног суда БиХ дио оркестриране активности против Српске

29.03.2019 Актуелно

– Нажалост, ова одлука Уставног суда БиХ додатно ће нарушити, ионако крхко повјерење грађана Републике Српске у ову институцију којој, очигледно, дневни ред у највећој мјери диктира политичко Сарајево – констатовала је предсједница Републике.

У саопштењу из кабинета предсједника Републике наводи се да је Цвијановићева нагласила да уз неоспорну историјску чињеницу да је Република Српска настала 9. јануара 1992. године, за институције Српске је обавезујући суд и њених грађана, који су на референдуму убједљивом већином одлучили да ће Дан Републике и убудуће бити обиљежаван тог дана када је Република Српска, уосталом, и формирана.

– Чињеница да се Уставни суд БиХ, у којем сједе стране судије, бави питањем празника, а БиХ није у стању да направи ни најмањи помак напријед, па чак ни да формира власт након проведених избора, говори о њеном општем стању – истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да о окрњеном суверенитету БиХ говори и само постојање страних судија, а већ много пута је доказано да се они воде политичким жељама налогодаваца, а не словом Устава.

– У складу са очекивањима грађана Републике Српске, као и историјским фактима, обавеза институција Републике Српске јесте да очувају 9. јануар као празник њеног рођења – истакла је предсједница Републике.

Она је нагласила да је данашња одлука Уставног суда БиХ дио оркестриране активности усмјерене против Републике Српске, која се води на више терена – од оспоравања Дана Републике, разних финансијских блокада, тенденциозног пресуђивања за ратне злочине, па до спречавања конституисања власти на нивоу БиХ, а све с циљем да већинска воља грађана Републике Српске не буде испоштована, како би институцијама БиХ управљали бошњачки политичари, у сарадњи са страним факторима.

Цвијановићева је поручила да се заједничка будућност не може градити на негацији и оспоравању.

Архива