Европски пут уз уважавање уставног положаја и надлежности Републике Српске

19.02.2019 Актуелно

Учесници састанка, између осталих, били су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, министар финансија Зора Видовић и посланик у Народној скупшптини Српске и кандидат за предсједавајућег Савјета министара Зоран Тегелтија.

Учесници састанка изразили су очекивање да ће и остали нивои власти у БиХ предметну процедуру реализовати у најкраћем могућем периоду, како би одговори БиХ на додатна питања Европској комисији били упућени што прије, саопштено је из Кабинета предсједнице Српске.

На састанку је дата подршка даљем кретању БиХ у процесу европских интеграција, те још једном истакнуто да се сва питања у вези са овим процесом морају рјешавати кроз структуре и правила усаглашеног система координације процеса европских интеграција у БиХ, те уз пуно уважавање уставног положаја и надлежности Републике Српске и њених институција.

Констатовано је да је неопходно да нови сазив Савјета министара буде формиран што прије, јер ће само на тај начин бити створени адекватни услови за ефикасну комуникацају између ентитета и нивоа заједничких институција.

На тај начин, додаје се, биће створени услови и за несметано рјешавање веома захтјевних задатака који БиХ у цјелини, а посебно ентитете, очекују у процесу интеграција у наредном периоду.

Архива