Вишковић за Газету: Захваљујући Русији чује се глас Српске

27.02.2019 Актуелно

Вишковић очекује даље проширење сарадње Српске и Русије, истичући добре односе са Москвом.

– Желио бих да захвалим руском руководству, прије свега предсједнику Владимиру Путину за подршку коју је пружао Републици Српској свих ових година. Напади на Републику Српску су престали тек након што нас је Москва чврсто подржала, посебно у Савјету безбједности УН. Јако смо захвални покојном амбасадору Руске Федерацијне у СБ УН Виталију Чуркину, који 8. јула 2015. није дозволио усвајање британске резолуције којом би српски народ био одговоран за геноцид у Сребреници. Никада нећемо заборавити ову помоћ Руске Федерације – поручио је премијер Српске.

Он је навео и да амбасадор Руске Федерације у БиХ, Петар Иванцов, у Савјету за имплементацију мира не дозвољава неосноване и неразумне нападе на Републику Српску.

Вишковић каже да Српска, захваљујући Русији, има прилику да у Савјету представи свој извјештај о ситуацији у БиХ.

Премијер Српске је најавио посјету Москви, изразивши задовољство чињеницом да високи званичници и делегације из Русије редовно посећују Бањалуку.

Подсјетио је да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров дошао у септембру Бањалуку, положивши, заједно са тадашњим предсједником Српске Милорадом Додиком, камен темељац за Српско-руски центар. Вишковић се нада да ће на отварање Центра доћи предсједник Русије Владимир Путин.

– Изградња таквог објекта говори о вијековним везама и пријатељским односима наших народа и жељи за јачањем сарадње – рекао је он.

Говорећи о најавама успостављања директног лета Бањалука-Москва, Вишковић је рекао да је о томе разговарао са шефом Представништва Републике Српске у Русији Душком Перовићем, те да је задатак да ова авио-линија буде редовна и профитабилна.

Он је истакао да је циљ представљање туристичких потенцијала Српске грађанима Руске Федерације и привлачење инвеститопра.

– Директни летови омогућили би нам да поједноставимо и побољшамо комуникацију и додатано ојачамо билатералну сарадњу Републике Српске и Руске Федерације – нагласио је Вишковић.

Говорећи о чланству БиХ у НАТО, Вишковић је рекао да је став Српске о том питању дефинисан Резолуцијом о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина.

– Када је Резолуција усвојена, ја сам био посланик у НСРС и гласао сам за њено усвајање. Сада, као предсједник Владе, осјећам одговорност за њену примјену и поштовање. Сви представници Републике Српске на свим нивоима власти у БиХ дужни су да поштују одлуке Народне скупштине и ослањају се на ову резолуцију. Треба имати на уму и да је Србија усвојила сличну резолуцију о војној неутралности и ми смо се о овом питању ослонили на Београд. Дакле, ако у неком тренутку Србија промијени своју одлуку, онда би било могуће размишљати о промјени положаја Републике Српске. До тада, Република Српска дефинитивно не разматра могућност интеграције у НАТО, упркос огромном притиску – рекао је он и додао да српски народ има веома лоше, болно и трагично искуство са Алијансом која је бомбардовала Србију и Српску, те да се посљедице тога и данас осјећају.

Говорећи о тероризму и терористичким пријетњама, те повратку екстремиста са страних ратишта у БиХ, предсједник Владе Српске је рекао да Република Српска озбиљно схвата такве пријетње и да је миграциона криза допринијела томе.

– Избјеглице улазе на нашу територију без икаквих докумената, што онемогућава њихово идентификовање. У њиховим редовима су терористи и потенцијални терористи. У БиХ, такође, постоје одређене организације које промовишу вјерски екстремизам. Ми у Републици Српској смо забринути због онога што се дешава и предузимамо све неопходне мјере за сузбијање тих пријетњи. О томе упозоравамо све нивое власти у БиХ и региону – истакао је он.

Вишковић је рекао да не жели да размишља о новом оружаном сукобу на Балкану, јер то никоме не би донијело корист, већ само патњу.

– Желим да вјерујем да међународна заједница, која укључује Русију као кључни фактор на свјетској политичкој сцени, неће допустити било какав оружани сукоб у региону. Верујем да се сва отворена питања на Балкану могу ријешити мирним путем – пручио је премијер Српске за руску Газету.

Архива