Вишковић: Српска у многим земљама представљена на прави начин

25.02.2019 Актуелно

Нагласио је да ће се у наредном периоду јачати економске везе са земљама гдје Српска има предсавништва, те додао да треба направити јачу синергију и Владе и представништава на терену како би у наредном периоду дошло што више страних инвестиција.

– Свјестан сам чињенице да представништва у Њемачкој и Аустрији требају бити подршка нашим људима који се тамо обрате, али ћу као предсједник Владе бити више задовољан ако се страни инвеститори доведу овдје и добрим условима задрже грађане Српске у Српској – рекао је Вишковић.

Он је позвао шефове представништава да користе своје, чак и пријатељске везе, како би довели инвеститоре.

– Спреман сам да на било којој дестинацији разговарам са инвеститорима, али не као туриста, већ као неко ко ће након разговора довести инвеститора – каже премијер Српске.

Он је нагласио да постоје ствари на које Српска не може утицати путем представништава, попут гасификације Републике Српске.

– Шефови представништава нису тражили додатни новац за своје активности. Новац који је уложен у њихов рад до сада није узалудно бачен новац. У овом моменту не размишљамо о отварању нових представништава, али ради се на отварању нових канцеларија у земљама у којима су присутна представништава. Попут Аустрије гдје је представништво смјештено у Бечу, а размишљамо о отварању канцеларије у Линцу – додао је Вишковић.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић истакао је да је циљ данашњег састанка био да шефови представништава упознају премијера са досадашњим радом и будућим плановима, као и о оствареној институционалној сарадњи и економским резултатима.

Он је навео и да је било ријечи о отварању канцеларије у Линцу гдје би била омогућена промоција Републике Српске али и, како је рекао, простор за додатну јачу сарадњу Српске и Аустрије.

На састанку су од шефова представништава тражене конкретне активности са конкретним резултатима.

Инвестиције Русије у електро-енергетском секотру, долазак фирме из САД само су неки од показатеља позитивних активности представништава Српске. Уз то, представништва су организовала и састанке домаћих привредника са привредницима земаља у којима су смјештени, истакао је Клокић и нагласио да је нешто више од 200 милиона марака уложено у енергетски сектор у прошлој години.

Шеф Представништва Српске у Русији Душко Перовић истакао је конкретан бенефит од инвестиција Русије улагање у Рафинерију нафте у Броду.

– До 2008. године, када је била свјетска економска криза, у Европи су затворене 24 рафинерије. Пробем је имала и рафинерија у Сиску која је пред затварањем, док је рафинерија у Српској опстала – рекао је Перовић.

Иако и она има проблема, Перовић каже да ће та рафинерија опстати.

– Ограничена је инфраструктурним проблемима, али се ради на њиховом рјешавању – рекао је Перовић.

План је, каже Перовић, да се Српска гасификује и да се пређе са енергената као што је мазут, дрво и угаљ, на гас.

– У Зворнику је планирана гадња постројења за гас, а Гаспром је спреман сутра да дође и почне са пројектовањем тог плана – рекао је Перовић и додао да би процес гасификације требао бити завршен до краја године.

Архива

Посљедње објаве