Ковачевић: Оптужбе СДА на рачун Српске неосноване и недопустиве

10.02.2019 Актуелно

„Евидентно је да они у сарајевској котлини никако не могу да увиде да њихове ставове и то што говоре, не поштује, не уважава и не примјењује нико чим се изађе из те сарајевске котлине – било да кренете према Источном Сарајеву или Мостару, небитно је“, рекао је Ковачевић за Срну.

Коментаришући закључке које је данас усвојио Главни одбор СДА, а који су дијелом усмјерени против Републике Српске, Ковачевић је рекао да то што они у сарајевској котлини говоре не вриједи нигдје осим само у тој њиховој котлини.

„Из свега онога што су они рекли јасно је да се ми не слажемо, ама баш око ничега. Како је могуће да они толико говоре о томе да желе да живе са Србима и Хрватима у једној држави, а да се не слажу ни са чим што Срби и Хрвати мисле, и да не поштују ништа што они мисле и говоре да им је битно“, рекао је Ковачевић.

На оптужбе о наводној дискриминацији Бошњака у Републици Српској, Ковачевић је рекао да би Срби били изузетно срећни када би били дискриминисани на тај начин у Федерацији БиХ, и када би у сваком изборном циклусу могли да изаберу свог потпредсједника, а српске странке да изаберу довољно посланика да могу да формирају минимално посланички клуб у Парламенту ФБиХ.

„То је немогуће и положај српског народа у ФБиХ је такав да Срби тамо данас нису, нажалост, у могућности чак ни да пређу изборни цензус и да изаберу једног посланика у Парламенту ФБиХ, а да они редовно за потпредсједника ФБиХ бирају некога из бошњачких политичких странака“, рекао је Ковачевић.

На замјерке Главног одбора СДА у вези са формирањем комисије за Сребреницу, Ковачевић је рекао да је ранију комисију, такође, основала Република Српска, односно њене институције и да је на основу тога било потпуно легитимно да повуче њен извјештај и сада формира нову међународну комисију.

„Вјерујем да много више вјерују људима који долазе из Израела, Њемачке и Француске него људима из Републике Српске који су били у претходној комисији, тако да можемо очекивати и да ће они прихватити саме резултати рада ове комисије“, рекао је Ковачевић.

Главни одбор СДА сматра да је формирање комисија Владе Републике Српске о Сребреници и Сарајеву један у низу покушаја да се „политичким утицајем измијени истина о геноциду и ратним злочинима у БиХ“, а да су повратници у Српску изложени „трајној институционалној антидејтонској дискриминаторској политици и пракси“.

У још једном од закључака који се бави Републиком Српском, Главни одбор СДА наводи да се изложеност повратника Бошњака и Хрвата „трајној институционалној антидејтонској дискриминаторској политици и пракси“ нарочито испољава „спречавањем“ повратка, запошљавања у јавним институцијама, негирањем геноцида и злочина, ускраћивањем права на образовање и онемогућавањем слободног именовања матерњег језика, те „свјесном радикализацијом политичких прилика путем јавних иступа највиших званичника Српске“.

Архива