Српска трпи посљедице неформирања Савјета министара

27.02.2019 Актуелно

– Сматрам да ће се људи призвати памети и да ће схватити да је пет мјесеци од избора у интересу свих у БиХ – два ентитета и три народа – да има конституисане органе. Неозбиљна је слика која се сада шаље – рекла је Цвијановићева новинарима у Маховљанима код Бањалуке.

Она каже да постоји математика за формирање Савјета министара, али да нема политичке воље.

– Бошњачка доминантна политичка партија настоји да све неспоразуме у оквиру бошњачког миљеа ријеши преко леђа Републике Српске – оцијенила је Цвијановићева.

Она је истакла да је Српска спремна за формирање Савјета министара и да је након избора конституисала све своје институције.

– Не знам колико ће трајати ова блокада, али је она смишљена. То је политичка игра која има неколико разлога. Они су савјетовани, а говорим о СДА, да блокирају формирање Савјета министара и то знам, док се не испуне услови за које сматрају да свима у БиХ могу постављати – рекла је Цвијановићева.

Она каже да услове могу постављати само грађани.

– Услове постављају грађани који бирају политичке партије и кажу шта хоће. Грађани у Српској су рекли шта хоће, а то је СНСД на власти. Изволите, формирајте са нама власт, нисмо коалиција на нивоу БиХ него збир који мора да се деси да бисмо заступали интересе грађана Републике Српске – рекла је Цвијановићева.

Она каже да је друга димензија што у СДА настоје да скрате вријеме српском представнику на функцији предсједавајућег Предсједништва БиХ-

Цвијановићева је указала и да се предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић неоправдано дуго задржава и да је давно требало да оде.

– Изабран је у Колегијум Представничког дома парламента БиХ и сасвим је неприродно да имате предсједавајућег Савјета министара /у техничком мандату/ који је и члан Колегијума, а при томе условљава и каже како ће неког датума отићи. То је невјероватно, шта ће нам онда избори – рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да се овим не чини ништа добро БиХ.

– То су они људи који највише причају како им је стало до БиХ, а највише је урушавају – нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсјетила да они игноришу оно што је ЕУ јасно рекла – да је европски Упитник једна ствар, а друга да буде формирана власт на нивоу БиХ да би знала ко су саговорници.

– ЕУ сада нема партнера. Они који су то блокирали намјерно опструишу кретање према ЕУ која им је јасно рекла да је нормално да је конституисана власт да би знала ко су саговорници, партнери и преговарачи са друге стране стола – рекла је Цвијановићева.

СРПСКА ЋЕ ЗНАТИ ДА ОДГОВОРИ НА СВЕ НАСРТАЈЕ

Предсједница Српске је изјавила да је Српска стабилна категорија и израз жеље српског народа да постоји, те поручила да ће Српска увијек знати да одговори на све насртаје.

– Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик апсолутно разумије све процесе и зна зашто је рекао да ће Република Српска расписати референдум и одвојити се од БиХ уколико Уставни суд БиХ прихвати иницијативу СДА да расправља о промјени назива Српска. Морамо послати поруку свима који упорно насрћу на Српску да колико је год снажна њихова акција, толико мора бити снажна наша реакција – рекла је Цвијановићева новинарима у Маховљанима код Бањалуке.

Она је истакла да Српска није та која прва повлачи потезе, нити је то радила у претходном приоду.

– Људи се требају оканити напада на Српску и губити вријеме обрачунавајући се са нечим са чим неће моћи. Знали смо увијек како ћемо одговорити и тако ћемо знати одговорити и на нове насртаје – рекла је она.

Она је истакла да је Српска израз жеље српског народа да постоји, извршава обавезе, живи у миру, развија се и ради на политичкој и социјално-економској стаблиности.

Цвијановићева је навела да је Српска реалност и да то сви морају схватити.

– Уколико се начини корак више у погрешном правцу, мора услиједити реакција – каже Цвијановићева.

Република Српска расписаће референдум и одвојити се од БиХ уколико Уставни суд БиХ прихвати иницијативу СДА да расправља о промјени назива Република Српска, рекао је синоћ српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Архива