Синоним за Српску може да буде само западна Србија

17.02.2019 Актуелно

Додик је истакао да захтјеви, попут оспоравања имена Република Српска, иритирају иако су немогући, али да забрињава прегласавање у Уставном суду БиХ гдје сједи троје страних судија и још двоје који су бивши потпредсједници СДА.

– Покрену ли они ту иницијативу ми ћемо покренути иницијативу да се поред назива Република Српска стави цртица и допише – западна Србија. Не да мијењамо назив, већ да га допунимо, ако већ хоће да допуњавају. Ако хоће да идемо, ићи ћемо до краја. Синоним за Републику Српску може да буде само западна Србија – рекао је Додик у интервјуу за београдску Политику.

Додик је подсјетио да су му прије 15 година у Америци потурили папир у коме се тражило преименовање Републике Српске онако како то сада траже – да буде република Срба, Хрвата и Бошњака, док су прије тога тражили да се бира један предсједник БиХ.

Предсједасвајући Предсједништва БиХ истиче да они који оспоравају име Републике Српске добро знају да би пола људи отишло када она више не би постојала.

Он наводи да је Сарајево умислило да су Срби њихов главни проблем, док је за БиХ једини озбиљан партнер Србија и то не само због Републике Српске.

– Откад сам у Срајеву, најмање шест пута су ме замолили за ургенцију на Војно-медицинској академији. То је само илустрација упућености једних на друге, што Србија разумије – каже Додик.

Он истиче да ситуацију треба смиривати, напомињући да су потребни најбољи могући односи.

Када је ријеч о Комисији за Сребреницу на челу са израелским историчарем Гидеоном Грајфом, Додик каже да је претходни извјештај био наметнута прича високог представника настала под озбиљним притиском.

– Како је могуће да је тај извјештај из 2004. обухватио седам дана јула 1995. године, без иједног страдалог Србина. То је ексклузивистички документ направљен само да покрије политике тог времена. Да би се разумјела дешавања у Сребреници у цјелини, мора да се сагледа шири период. Лажни и нетачни извјештај коришћен је као чињеница за међународне судове који нису имали других доказа – каже Додик.

Он истиче да у Комисији на чијем је челу Грајф нема људи из Републике Српске, већ су страни ауторитети који нису спремни да жртвују свој углед и нису тражили никакве посебне накнаде за то што раде.

– Када страни експерти утврде шта се десило, наша влада ће прихватити шта год они напишу – поручује Додик.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Додик истиче да у БиХ поред антиуставне праксе, те постојања институција на нивоу БиХ којих нема и нису предвиђене Уставом БиХ, постоји и неуставно понашање.

Такво је, како је указао и формирање Савјета министара, гдје је потребна тек формална координација, али „неки праве велике стратегије“.

Он напомиње да се зато дошло у ситуацију деградације система који је креиран у настојању да се БиХ направи унитарном земљом и „зато све тамо стоји“.

Према његовим ријечима, тако се Акциони план за чланство проглашава питањем „бити или не бити“, а ријеч је о оперативном питању, о ком треба разложно одлучивати , а не у атмосфери живота и смрти.

– Ми смо тамо сигурно власт, а ко ће бити с друге стрне – видећемо. Када смо конципирали политике, а наши парнтери су размјели ту причу, рекли смо да ће од пет делегата у Дому народа БиХ, њих четворо ићи из СНСД-а, тако је и било – рекао је Додик.

Архива