Шпирић: Заједничко дјеловање све даље због иступа СДА

01.02.2019 Актуелно

Шпирић истиче да је избор СНСД-а, у вези са проналажењем партнера за формирање заједничких органа власти у БиХ, изборна воља грађана у Федерацији БиХ.

„Није наш избор ни СДА, нити било ко други, наш избор је изборна воља грађана ФБиХ. Ко успије да политички обликује ту вољу може сјести са нама за сто и разговарати о заједничком конципирању власти у БиХ“, поручио је Шпирић.

Он је за ТВН1 рекао да СНСД, као партија која је добила највеће повјерење грађана на изборима у Републици Српској, чека да буду ријешени политички односи у ФБиХ, да види кога ће добити за саговорника да би била конституисана власт на нивоу БиХ.

Шпирић је нагласио да је иницијатива СДА о преиспитивању имена Република Српска пред Уставним судом БиХ несмотрена, непотребна, неуставна, антидејтонска, па чак и антибосанскохерцеговачка.

„Мене чуди да представници власти из Републике Српске, прије свега министри у Савјету министара из такозваног Савеза за промјене нису схватили да их СДА назива најпогрднијим именом, јер кажу да је `Република Српска гето за Бошњаке` и да ти министри долазе из `гетоизиране` Српске. Очекивао сам да ће знати да одговоре на те изјаве из СДА, а ових дана очекујем да се представници Срба у Савјету министара изјасне и да барем демантују да долазе из таквог ентитета каквим СДА сматра Републику Српску“, истиче Шпирић.

Он подсјећа бошњачке лидере да пренебрегавају чињеницу да у ФБиХ скоро да више и нема Срба, који је равноправан и конститутиван народ у БиХ, исто као и Хрвати и Бошњаци.

Шпирић напомиње да земља која није у стању да испоштује вољу грађана и спроведе изборне резултате није кредибилна да одговори захтјевима за стицање кандидатског статуса у ЕУ, иако о томе у БиХ, декларативно, постоји општи консензус.

Он је рекао да европски пут има широк консензус у БиХ, али то не важи и за чланство БиХ у НАТО, те истиче да су беспотребна условљавања БиХ чланством у НАТО.

Шпирић је поновио да принципе и одлуке институција Републике Српске мора стриктно поштовати и спроводити сваки српски представник у институцијама БиХ.

Он је додао да је у Бањалуци данас засједао Извршни комитет СНСД-а чији су чланови разговарали о најактуелнијим политичким и економским питањима у Републици Српској и БиХ, анализи иницијативе СДА, којој смета име Република Српска.

Шпирић је, у име СНСД-а, позвао све политичке партије да предано раде како би била конституисана власт и дати одговори на Упитник Европске комисије да би БиХ могла аплицирати за кандидатски статус и добити позитивне препоруке актуелног сазива Европске комисије којем крајем октобра истиче мандат.

Архива