Требиње добија соларну електрану вриједну 150 милиона евра

12.02.2019 Актуелно

Петровић је истакао да Требиње изабрано као најбоља зона по броју сунчаних часова и, стога, најисплативије за градњу ове врсте електроенергетског постројења.

– За ову електрану потребно нам је 150 хектара земљишта. Са Градском управом ћемо сагледати гдје је најбоља локација да је изградимо – навео је Петровић.

Он је истакао да је идејно рјешење већ направљено, док ће током године бити направљен пројектни задатак за израду главног пројекта.

– У недавним разговорима са директором Европске банке за обнову и развој потврђено нам је да су спремни да то финансирају. Имаћемо новац са повољном каматом и под условима да враћамо тај кредит онда када електрана буде на мрежи – истакао је Петровић.

Према његовим ријечима, Република Српска мора да развија „чисту“ енергију из обновљивих извора, јер ће доћи тренутак када ће се суочити са обавезом плаћања накнада за емисију угљен-диоксида, што ће енормно подићи цијену електричне енергије.

– Да бисмо то спријечили, морамо улагати у обновљиве изворе. Са обновљивим изворима – као што су вјетар или сунце – ми ћемо моћи продавати такозване зелене сертификате од изграђених енергетких објеката на бази ових потенцијала. А, када нам Европа наметне обавезу плаћања накнаде због емисије угљен-диоксида, гледаћемо да то буде финансијски изравнато од ове продаје – како се грађанима не би повећавали рачуни за електричну енергију – појаснио је Петровић.

Петровић је рекао да енергетска постојења на бази обновљивих извора у Српској већ граде приватни инвеститори, али наглашава да ће убудуће ЕРС водити рачуна да концепт чисте енергије развија на начин који ће грађане ослободити обавезе субвенционисања.

– Вјерујем да је ово посљедња година када ће се рачуни потрошача повећавати по том основу и да ћемо ми то спијечити нашим инвестирањем – истакао је Петровић.

Архива