Први март никада неће бити празник Срба

28.02.2019 Актуелно

-То што они тај свој празник, који ми не прихватамо, прослављају 1. марта, а ми прослављамо 9. јануара, значи да је Република Српска настала прије БиХ и да је на крају те 1995. године унијела своју територију и свој политички систем у БиХ. Зато у члану 3 Устава БиХ пише да је састављена од два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ – рекао је новинарима Додик.

Упитан да прокоментарише честитку коју му је поводом 1. марта упутио СДП БиХ, Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, оцијенио је да су тиме покушали да се нашале и да буду цинични.

– Као што ми је /амерички предсједник Доналд/ Трамп упутио честитку негдје у новембру за неки празник БиХ, ја сам одговорио да то није мој празник, а ево и њима одговарам – то није мој празник – истакао је Додик.

Он је нагласио да то није његов празник, да то може да буде празник Бошњака, али да сигурно није празник БиХ.

– Први март никада неће бити празник Срба. То је за нас синоним страдања и мислим да су покварено прибавили тај празник у настојању да нама наметну своју истину и своју причу о страдањима у БиХ – каже Додик.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као дан независности БиХ, док се овај датум у Републици Српској не слави.

Србе у Републици Српској и БиХ 1. март подсјећа на нелегални референдум о независности БиХ, спроведен 1992. године, на који већина Срба није изашла и на којем су прегласани од друга два народа – Бошњака и Хрвата.

Истог дана су муслимански екстремисти убили српског свата испред Старе православне цркве на Башчаршији у Сарајеву, што је за многе била најава почетка рата у БиХ.

Архива