Пријем у Београду: Република Српска одраз слободе српског народа

28.02.2019 Актуелно

 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство што се у Београду обиљежава дан када је Српска добила први Устав.

– Био сам један од оних који је прије 27 година дигао руку и дао свој глас за доношење првог Устава Српске – рекао је Додик.

Он је истакао да је српски народ страдалнички народ који се кроз вијекове борио за слободу и дијелио ту слободу са другима.

Додик је нагласио да је Српска формирана као одраз слободе српског народа, те да за Србе нема слободе без државе.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић пожелио је добродошлицу званицама.

Патријарх српски Иринеј благословио је данашње окупљање, честитавши Републици Српској 27 година постојања.

Он је навео да Српска и Србија данас подносе многа искушења од оних којих су им некад били пријатељи и којима су сада „трн у оку“.

– Искушењима можемо одољети само ако Република Српска буде јединствена, исто као и Србија. Ријека Дрина нас не дијели, већ спаја – поручио је патријарх српски.
Званицама ће се пригодном бесједом обратити предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја и обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Пријему присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, потпредсједници скупштина Србије и Републике Српске, министри у владама Србије и Српске и остали званичници Србије и Српске.

Пријему присуствују и представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из свијета кулутре, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Републике Српске и велики број званица и гостију.
У умјетничком дијелу програма учествују Гудачки састав Бањалучке филхармоније и вокалне умјетнице Валентина Милекић, Кристина Ивановић и Ана Марковић Малбаша.

Данас се навршило 27 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Скупштина српског народа у БиХ, која је основана 24. октобра 1991. године након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ, донијела је десетак конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске, али два су најбитнија – Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске.

Скупштина српског народа БиХ Декларацију је донијела 9. јануара 1992, а Устав 28. фебруара те године.

Архива