Издате све потребне еколошке дозволе за XE Бук Бијела

28.02.2019 Актуелно

 

„На крају крајева, то је чиста енергија. Имамо проблем са термоелектранама и одсумпоравањем и већ у неком наредном периоду можемо доћи у позицију да све термоелектране које не буду испуњавале услове о емисији угљен-диоксида, на крају могу бити затворене, па ћемо морати можда да увозимо електричну енергију која се можда производи у нуклеаркама, а нама се оспорава изградња хидроцентрала“, рекао је Вишковић.

Он је, одговарајући на питања новинара послије заједничке сједнице влада Србије и Републике Српске, рекао да нема информацију да се грађани буне због изградње хидоелектрана, али да је једна невладина организација имала примједбу на градњу хидроцентрала уопште.

Према његовим ријечима, постојао је велики проблем који је на неки начин заустављао реализацију хидроелектране Бук Бијела у Црној Гори, али је она сада комплетна на територији Републике Српске и нема више везе са примједбама Црне Горе.

Вишковић је рекао да би пројектована снага Бук Бијеле требало да буде 150 до 160 мегавата, а сада је у пројектима снага 93,5 мегавата.

Он је истакао да је градња хидроелектране Бук Бијела добра и за Србију и за Републику Српску, али и за грађане Српске који живе у том подручју јер је то једини начин да им се омогуће радна мјеста, добра примања и опстанак на својим огњиштима.

Напомињући да је на данашњој сједници двије владе било ријечи и о демографским кретањима у Србији и Републици Српској, Вишковић је поручио да се демографска слика може поправити једино ако се гради, отварају нова радна мјеста и људима нуди опстанак и будућност на њиховим огњиштима.

„У том правцу радимо ове пројекте скупа“, додао је Вишковић. 

Архива