Из Београда се шаље порука о будућности

28.02.2019 Актуелно

 У то име смо се окупили у Београду да обиљежимо и Дан Републике Српске и 27 година од како су постављени темљи конститутивности и уставности Републике Српске, односно од доношења првог Устава, који је обезбиједио политичко, економско, административо и правно функционисање Републике Српске – додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је у Београду након свечаног пријема поводом Дана Републике Српске и Устава, изјавила новинарима да је важно да се Република развија.

– Иако смо током 27 година постојања били суочени са бројним изазовима, ипак, можемо да будемо задовољни што се Република креће напријед, свјесни важности њеног очувања, свјесни обавезе коју имамо према Републици, али и према генерацијама које ће доћи – рекла је она.

Цвијановићева је истакла да је задовољна што се управо у Београду обиљежавају ова два важна датума везана за постанак Републике Српске и који су врло јасан оријентир за све што се ради да се ојача Република Српска.

– Република Српска није само оно што ми данас представљамо, него су то и сви они који су је стварали и дали дијелове свог тијела и свој живот уградили у одбрани слободе и одбрани Републике Српске – рекла је она.

Према њеним ријечима, Република Српска су и они који су је током свих ових 27 година развијали на различитим позицијама власти и институција, као и сви они који данас раде и обављају важне послове и регулишу све оно што је добра воља да би се Република ојачала и додатно развијала.

– Наравно да се у Српској води рачуна и о будућим генерацијама. У нашим венама тече крв неких нових будућих покољења Републике Српске и ми смо сви свјесни те одговорности – додала је она.

Цвијановићева је изразила задовољство што се у Србији и на овај начин, обиљежавањем Дана Републике Српске, потврђује веза /Српска и Србије/ која је одавно превазишла правну везу, засновану на Споразуму о специјалним паралелним везама, Дејтонском споразуму.

– Просто постоје братски односи, пријатељство и разумијевање, али посебно је важно да је Србија, осим тога што има политичко разумијевање и жељу да прати и храби Републику Српску у свакодневном кораку и потезу, усмјерена на даљи развој Републике – нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је важно то што је Србија одлучила да на врло практичан начин помогне грађанима Републике Српске и остави траг у скоро свакој општини у Српској, улажући у неки важан пројекат.

– Зато је сасвим оправдано и сасвим логично да овдје у Београду, у организацији Представништва Републике Српске, организујемо и традиционално обиљежавамо сваке године и Дан Републике Српске и дан уставности Републике – рекла је Цвијановићева

Архива