Година инфраструктурног повезивања Србије и Српске

28.02.2019 Актуелно

На тендере за градњу хидроелектрана Фоча и Паунци још током ранијих сједница, одлучено је да ће се јавити Србија преко својих предузећа, јер је значајано да такви ресурси остану стоодсто наши. Међутим, сада је том пројекту додана и трећа електрана и тиме ће бити заокружени енергетски пројекти у горњем току Дрине. Бук Бијела је пројекат који већ 50 година чека на реализацију.

Премијер Српске Радован Вишковић такође је упознао Владу Србије да је прије два дана у БиХ, усаглашена траса аутопута ка Београду, овог другог дијела који би ишао преко Ужица и да би реализација и тог такозваног прстена, ускоро могла почети.

Највредније да остане под нашом контролом, план је представника Српске и Србије. Капацитет у горњем току Дрине, изградњом ове три хидроцентрале, за шта је потребно око 450 милиона евра, био би 200 мегавата, и више него довољно за наше потребе. Циљ је да се што прије уђе у ту инвестицију и да док половином године почну припремни радови за Фочу и Паунце, завршимо документацију за Бук Бијелу

– У Републици Српској, односно БиХ, о пројекту Бук Бијела говори посљедњих 50 и више година, и да са подозрењем гледало, при помињању тог пројекта када ће почети да се ради, а не само прича. Надам се да смо данас дошли у позицију да ћемо Влада Српске и ја учинити све да убрзамо процедуре са формирањем мјешовитог холдинга, односно заједничког предузећа и свих правно-формалних ствари – рекао је Вишковић.

Хидрелектранама у горњем току Дрине, Србија и Српска обезбједиће енергетску сигурност повећати БДП, али премијерка Србије најављује да ће сарадња бити много већа, подсјећајући да је Србија један од највећих инвеститора у Српску.

– Драго ми је што седнице постају све чешће и редовније, а и резултати не изостају. У економије бележимо константан раст размене, са БиХ у 2018. години имали смо размену од милијарду и осамсто седамдесет милиона евра и приближавамо се цифри од две милијарде, а 70 одсто те размене је са Републиком Српском – навела је предсједнице Владе Србије Ане Брнабић.

Ова година биће година инфраструктурног повезивања саопштили су премијери. Вишковић је навео да је прије два дана усаглашена будућа траса ауто-пута Београд-Бањалука и Београд-Сарајево.

– Пратећи оно што Србија ради у својој инфраструктури и намјери да гради путеве према Шапцу и Лозници, и Република Српска је већ у фази израде техничке документације за изградњу пута од Зворника према Сокоцу, што ће бити попречна веза за тај прстен ауто-пута – додао је Вишковић.

Предсједнице Владе Србије додала је да инфраструктурни пројекти попут изградње саобраћајница у циљу и у наредном периоду.

– Што се Србије и Српске тиче, све је завршено за изградњу моста Братунац Љубовија. Разумијем фрустрацију грађана да он још није у функцији, јер су ствари „биле запеле“ на федералном нивоу – додала је Брнабићева.

Делегације министара потписале су и четири нова меморандума о сарадњи: О размјени искустава у области инспекцијског надзора у грађевинарству, о сарадњи у области европских интеграција, у области технолошког развоја и дигитализације и размјени студената.

– Изузетна је спремност наших колега, министара из Владе Србије, да нам помогну у овим областима и пренесу своја искуства – рекао је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић.

Фото: РТРС
Фото: РТРС

Вишковић и Брнабићева већ су имали седам састанака, за мање од, како је сам премијер рекао, сто дана рада његове Владе. Увјерава да ће и степен реализције договореног пратити тај темпо.

Архива