Формирање Савјета министара зависи искључиво од СДА

26.02.2019 Актуелно

– Да се мене питало, то смо могли завршити још у децембру. С обзиром на то да у овом тренутку то зависи искључиво од СДА, питање је када ће то бити окончано. СНСД и ХДЗ БиХ, који су побједници избора код Срба и Хрвата, спремни су да конституишу Савјет министара, али је за то потребно добити побједника из трећег народа – рекао је Радмановић за Вечерњи лист у издању за БиХ.

Радмановић је истакао да је од 2005. године почео јачи притисак на приступање НАТО савезу, те додао да је у том периоду усвојен Закон о оружаним снагама БиХ, а да је Народна скупштина Републике Српске, у којој СНСД тада није био у већини, усвојила декларацију према којој су сви били обавезни опредијелити се за НАТО.

У оквиру тих околности, према његовим ријечима, и СНСД се понашао у складу са том декларацијом, укључујући и њега, као тадашњег члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

– У међувремену су ојачале снаге у Републици Српској које су рекле да се противе путу БиХ у НАТО – истакао је Радмановић, подсјетивши да је прошле године Народна скупштина Српске усвојила декларацију у којој је проглашена неутралност Републике Српске, што је разлог промјене става СНСД-а према овом питању.

Он сматра да се став политичара из Републике Српске неће аутоматски промијенити ако би Србија промијенила став о чланству у НАТО алијанси.

Радмановић додаје да би промјена става Србије била велики искорак који би утицао и на став Републике Српске.

Архива