Односи Српске са Кином на изузетно високом нивоу

18.02.2019 Актуелно

Предсједник Владе пожелио је добродошлицу новоименованом амбасадору, те изразио увјерење да ће у наредном периоду бити настављена досадашња успјешна сарадња између Републике Српске и Народне Републике Кине, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске.

Овом приликом истакнуто је да су односи Републике Српске са Народном Републиком Кином на изузетно високом нивоу, те да је Влада Републике Српске опредијељена да се континуирано ради на проширењу сарадње на економском, културном и образовном плану.

Током састанка нарочито је наглашено партнерство у реализацији значајних инфраструкутурних пројеката, а саговорници су изразили увјерење да ће се успјешна сарадња наставити, прије свега у областима привреде, енергетике, изградње инфраструктуре и развоју информационо-комуникационих технологија.

Заједнички је изражено задовољство и због унапређења сарадње у области образовања и културе на основу које је ученицима и студентима у Републици Српској омогућено да изучавају кинески језик, а чему је допринијело и отварање Конфуцијевог института при Универзитету у Бањалуци који грађанима Српске омогућава да се, кроз различите програме, упознају са кинеском културом и традицијом.

Предсједник Владе је овом приликом честитао амбасадору Кинеску нову годину, те упутио подршку организацији културних догађаја у Републици Српској у сарадњи са Амбасадом Народне Републике Кине.

Током састанка размијењена су мишљења и о другим актуелним економским и политичким темама у Републици Српској и БиХ.

Архива