Односи Српске и Србије и даље ће јачати

14.02.2019 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила да ће односи Српске и Србије и даље јачати.

– Задовољство ми је што смо окупљени у Бањалуци. Ово је већ постало наше уобчајено окупљање. Тако показујемо и снагу наших веза, међусобно поштовање, али опредијељеност да заједно радимо и сарађујемо – истакла је Цвијановићева.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Дан државности Србије празник и у Републици Српској.

– На овом дивном пријемо којег је организовао конзул окупили су се сви из политичког, јавног и привредног живота Републике Српске, управо да покажемо ту снагу и јединство које имамо са Србијом- изјавио је Додик.

Он је нагласио да је Србија најважнији фактор стабилности и мира на Балкану.

– Предсједник Србије Александар Вучић то показује готово сваки дан. Наравно да око идеје мира требамо бити сви окупљени. Србија у том погледу може да служи као примјер. И ја желим да честитам Србији Дан државности – истакао је Додик.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић рекао да Србија и Република Српска никад нису били у бољим односима као што су сада.

– Мени је задовољство да констатујем, а и свједок сам током мог мандата у Бањалуци да је Србија, не само декларативно, већ и материјално помогла Републици Српској – додао је Николић.
Он је навео да је Србија у протеклом периоду уложила 22 милиона евра у разне пројекте у Републици Српској.

Свечаности су присуствовали предсједница Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, представници вјерских заједница, те званице из политичког, културног и јавног живота Српске и БиХ.

У Србији ће сутра бити прослављен Дан државности у знак сјећања на Сретење 1804. године када је у Првом српском устанку почело ослобађање од Турака, те на исти датум из 1835. године када је донесен први модерни устав Србије – Сретењски устав.

 

Званичници Српске честитали Дан државности Србије

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитали су предсједнику Србије Александру Вучићу, носиоцима највиших државних функција и свим грађанима Сретење – Дан државности Србије, истучићи да Српска и Србија имају снажне и нераскидиве братске везе.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку поводом 15. фебруара – Дана државности Србије, те поручила да је дубоко увјерена да ће Србија наставити да јача своју политичку и економску стабилност, посвећена регионалној сарадњи и европским интеграцијама.

– Част и задовољство ми је да поводом 15. фебруара – Дана државности Србије, Вама, државном руководству и свим грађанима Србије, у име грађана Републике Српске и своје име, упутим најискреније честитке и пожелим много успјеха у развоју земље – наводи се у Цвијановићевој честитки упућеној предсједнику Србије Александру Вучићу, државном руководству и свим грађанима.

Цвијановићева је изразила очекивање да ће се, како је нагласила, досадашњи блиски односи и братска сарадња између Републике Српске и Србије, за које се са поносом може рећи да никада нису били на вишем нивоу, додатно оснажити и још више продубити на добробит нашег народа и свих грађана са обје стране Дрине.

У Србији ће сутра бити прослављен Дан државности у знак сјећања на Сретење 1804. године када је у Првом српском устанку почело ослобађање од Турака, те на исти датум из 1835. године када је донесен први модерни устав Србије – Сретењски устав.

Предсједавајући Предсједништва Милорад Додик поводом Дана државности Србије, рекао је да му је част и задовољство да предсједнику Србије Александру Вучићу и свим грађанима Србије упути најискреније честитке.

– Република Српска и Србија имају снажне и нераскидиве братске везе, заједничку прошлост и тековине које баштинимо као симбол наше блиске повезаности и јединства – поручио је Додик у честитки.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да је снажна и просперитетна Србија од велике важности за мир, стабилност и напредак за све у Републици Српској, БиХ, као и регион.

Он је истакао да чињеница да Србија, али и Република Српска, истога дана обиљежавају и годишњицу Првог српског устанка, говори о почетку заједничке борбе за слободу и самосталност српског народа на овим просторима.

Додик је поручио да свим грађанима Србије жели успјех у изградњи савременог друштва које ће бити покретач развоја цијелог региона.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић упутио је честитку предсједнику Владе Србије Ани Брнабић, државном руководству и грађанима Србије поводом 15. фебруара – Дана државности Србије, изразивши увјерење да ће Србија остати снажна и просперитетна и остварити своје стратешке циљеве и бити примјер земљама региона.

Вишковић је истакао да пријатељски односи између Србије и Републике Српске из године у годину постају све јачи о чему свједочи успјешна и конструктивна сарадња у различитим областима.

– Дубоко сам увјерен да ће та сарадња бити још боља и да ће реализација заједничких пројеката додатно учврстити наше братске везе, на добробит грађана са обје стране Дрине – наведено је у Вишковићевој честитки.

Премијер Српске је грађанима Србије пожелио просперитет и стабилност, уз искрене жеље да Србија остане на путу економског напретка и јачања свог регионалног и међународног положаја.

 

 

Архива