Додик: Ако Уставни суд потврди иницијативу СДА, спровешћемо референдум и одвојити се од БиХ

26.02.2019 Актуелно

„Ако иницијатива дође пред Уставни суд ми смо се сложили, и власт и опозиција и рекли смо да ћемо предузети мјере о утврђивању нашег статуса. Да не би било дилеме шта би то било, ми ћемо предузети мјере, спровести референдум и одвојити се од БиХ“, рекао је Додик.

Додик каже да ће у том случају бити напада са Запада, али да постоје земље који би то подржале.

„Израчунали смо најмање 10 земаља које би подржале наш статус“, истиче Додик.

Додик истиче да ако траже да се нешто дода у назив Републике Српске, само се може додати термин „Западна Србија“.

„Разговарати са СДА не значи прихватити њихове политике. Ја сам веома јасно оговорио Изетбеговићу везано за иницијативу да се буде извршена промјена назива Републике Српске. Можемо ми, ако већ траже да се нешто дода, додати Република Српска – Западна Србија, јер је то нешто што би људи у Српској прихватили“, каже Додик.

Додик каже да је отишао у Сарајево да ојача позицију Српске, те тражи да се поштује Дејстонски споразум.

„Сам Дејтонски споразум је дао могућност да три стране, односно два ентитета и три народа, могу да направе било који други аранжман изван онога што је дејстонска БиХ, ако постоји сагласност. Сви из тога покушавају да искористе најбоље за себе. Оно што ми базично тражимо у Републици Српској, јесте да се поштује слово Дејтонског споразума, то значи да се поштује Устав БиХ и то је политички легитиман захтјев. Само зато што смо ми то тражили и што се то сукобљавало са тенденцијом високог представника који је градио БиХ мимо Дејтонског споразума и међународног права. Ми смо проглашени „лошим момцима“, јер нисмо прихватили тај пут. Они су се бавили криминалим и кршили су Устав. Међународни уговори се тумаче и проводе, а не и мијењају. Високи предстваник је мијењао међунарони уговор који се зове Дејтонски споразум“, каже српски члан Предсједништва БиХ.

Архива