Додик: Усаглашена јединствена траса ауто-пута Сарајево – Београд

26.02.2019 Актуелно

„Захваљујући напорима свих, усагласили смо да та траса иде од Раче, преко Бијељине, Брчког, од Лончара према Тузли и спушта се према Сарајеву, иде преко Пала, Рогатице, Вишеграда и ту се прави конекција за Горажде“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик је рекао да ће та траса бити формално уцртана у карту БиХ у наредним данима како би на Предсједништву БиХ могли то прихватити као јединствен приједлог, након чега ће бити упућен Турској на даље одлучивање.

Он је додао да ће се све то уклопити у оно што се већ ради у Републици Српској.

„Ово је велики инвестициони подухват. Прелиминарно се говори о три милијарде евра, са неколико десетина тунела, мостова… Било је неопходно да утврдимо јединствену трасу“, навео је Додик.

Он је напоменуо да, осим најаве турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да је Турска спремна да финансира један тако велики пројекат, постоје раније донесене одлуке у Републици Српској, ФБиХ и у парламенту БиХ како би изгледао ауто-пут.

Према његовим ријечима, то би била јединствена траса која ће бити предложена турској страни, с тим што ће габарити тог објекта од Вишеграда до Сарајева бити у профилу брзе цесте, а у ФБиХ је одлука на федералним органима.

„Уколико траса од Градишке преко Добоја даље према Сарајеву, Вишеграду, Нишу и Србији буде стављена у функцију у профилу аутопута, пут од Љубљане до Солуна био би краћи за 200 километара. Ту је та развојна шанса. Државе морају да праве путеве јер великим путевима људи долазе, а малим путевима одлазе. Морамо да правимо аутопутеве“, поручио је Додик.

Он је подсјетио да Србија већ има аранжаман са Турском и да у јуну креће са изградњом трасе од Раче према Kузмину, чиме ће Србија почети да реализује дио свога аранжмана.

„Ми правимо први почетни корак и идемо даље. Република Српска преузима обавезе за финансирање, уколико то дијелом буду и кредити, и спремна је да на свом простору води послове изградње тог ауто-пута“, напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, у Републици Српској раније је донесена одлука да већ у овој години почну активности на израдњи трасе брзог пута од Зворника преко Милића према Сокоцу, што би се спојило у једну мрежу за коју већ постоји представа како ће да изгледа.

Говорећи о финансијској конструкцији за изградњу, Додик је напоменуо да се још не зна да ли ће се БиХ по овом питању задужити.

„Морамо да имамо план трасе да знамо о чему преговарамо. Kада поставимо трасу, знаћемо колико то кошта и најбоље би било да добијемо један дио гранта, али би и други дио морао бити прихватљив за БиХ. Ако буде кредит, тај аранжман би морао бити повољнији и од аранжмана са Европском банком за обнову и развој“, оцијенио је Додик.

Додик је захвалио министрима што су допринијели квалитетном састанку, који је одржан у Сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Он је данас састанак одржао са ресорним министрима из Српске, Федерације БиХ и Савјета министара у техничком мандату ради разговора о понуди Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ.

Архива