Додик: Опредијељени за очување сјећања и изградњу своје државе

03.02.2019 Актуелно

„За Србе су увијек биле важне двије ствари у њиховој историји – слобода и држава“, истакао је Додик у обраћању окупљенима послије парастоса у Дракулићу код Бањалуке, гдје је данас обиљежено 77 година од усташког злочина над Србима у овом и околним селима.

Он је рекао да се српски народ годинама окупљао у Дракулићу да обиљежи годишњице страдања жена, дјеце, стараца од помахнитале усташке руке која је убила у Другом свјетском рату више од 700.000 Срба на разним стратиштима.

„Нису оклијевали да убију свакога ко се крсти са три прста, ко је Србин, притом не питајући за било какву кривицу“, истакао је Додик.

Додик је изразио увјерење да Срби у Републици Српској данас имају своју државу и слободу, те поручио да те двије ствари нико не може да угрози и неће да угрози.

„На нама је да нашу земљу, државу, уредимо на начин како мислимо да је то најбоље и то је дуг према овим невино страдалим на овим просторима и на свим другим мјестима гдје су Срби страдали“, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је у Јадовну убијено око 45.000 Срба, исто толико на Пагу, а у Јасеновцу 700.000, иако у посљедње вријеме неки покушавају да умањују број жртава.

Додик је додао да треба имати на уму податке којима располажу јеврејски стручњаци који кажу да је у том концентрационом усташком логору убијено 700.000 Срба.

Он је рекао да БиХ није држава српског народа, већ да су га ту угурали на крају рата, а послије распада бивше Југославије.

Додик је објаснио да су то хтјели неки моћници и да српски народ од тога није имао било какву корист.

Према његовим ријечима, српски народ није био довољно организован у прошлости, јер није имао државу која га је бранила због чега је данас важна Република Српска као одраз слободе српског народа на овим просторима.

„На овим просторима, једино што је извјесно и трајно јесте Република Српска, а БиХ тек треба да се види како ће изгледати“, оцијенио је Додик.

Он је оцијенио да су данашњи напади на Републику Српску дио једног дугог историјског пута усмјереног ка страдању Срба и жеље да оду са ових простора и изгубе свој било какав друштвено-политички субјективитет.

Додик је поручио да неће проћи никакви атаци на Републику Српску, те да се српски народ мора окренути борби за државу и слободу на овим просторима.

Усташе су 7. фебруара 1942. године у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац за само један дан убиле 2.370 српских цивила, међу којима је било 551 дијете.

У овом злочину усташке снаге су, под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића, из Тјелесног здруга Анте Павелића, уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

Архива