Додик: Економија БиХ није сјајна, али има потенцијала за инвестирање

25.02.2019 Актуелно
 Додик је навео да је БиХ након рата олако ушла у процес приватизације и продају пословних банака, те да није била спремна за отварање тржишта, што је донијело негативне економске посљедице.

– Ни данас нисмо успјели да запослимо исти број људи који смо имали прије рата – констатовао је Додик у обраћању на „Економском форуму БиХ 2019“.

Говорећи о израженом проблему одласка младих људи из БиХ, Додик је оцијенио да то није само до ситуације у БиХ него да се ради о стратегији развијених земаља које траже нову и образовану радну снагу са ових простор.

– Само прије десетак година нисте могли да добијете 50-ак радних мјеста кроз систем деташмана, а данас је отворено тржиште западне Европе – истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, кључни проблем БиХ јесте образована радна снага коју ово друштво образује, а која одлазећи угрожава економске и социјалне могућности друштва.

– Треба да видимо шта учинити да престане систем одласка или да се битно смањи и да направимо контрапроцес, да људи овамо долазе. За то су нам потребне, наравно, инвестиције – закључио је Додик.

Он је истакао да је у БиХ потребно зауставити све политичке дебате и у наредне три године усмјерити се на прикупљање минимално пет милијарди евра за изградњу инфраструктуре – путева, термоелектрана, хидроцентрала, савремних ИТ центара у свим већим градовима како би БиХ направила помак ка развијеном свијету.

– Све то можемо да учинимо, само ако редефинишемо наше политике – оцијенио је Додик.

Питајући да ли БиХ у оквиру овог курса КМ према евру и у систему „каренси борда“ може да буде конкурентна, предсједавајући Предсједништва БиХ поновио је мишљење да Централна банка треба да буде у функцији домаће економије и привреде.

Додик је изнио податак да је БиХ за депозите које држи у иностранству, само у 2017. години за негативну камату платила страним банкама 11,5 милиона КМ и заложио се за редефинисање банкарског система у БиХ – од Централне банке до пословних банака.

– Залажем се да дођу страни инвеститори. То зависи од нас, наравно, али и од амбасадора који ће сутра сваком инвеститору који дође дати добре смјернице – додао је Додик, истичући да је потребно подстаћи и домаћу иницијативу.

Предсједавајући Предсједништва сматра да новца има, али да је потребно конципирати добре пројекте који ће их привући.

Као добар корак он је оцијенио то што је БиХ завршила одговарање на упитник Европске комисије истичући да би добијање статуса кандидата у ЕУ, БиХ била лансирана у једну другу орбиту и кретала се на други начин.

Додик је поручио да без обзира на добре најаве из ЕУ, БиХ треба да се бави заштитом домаће привреде и производње, подсјећајући да је своједобно ЕУ омела неке намјере за заштиту домаће економије.

Најављујући разговоре о изградњи ауто-пута који треба да интегрише скоро цијелу БиХ, предсједавајући Предсједништва истакао је да се без великих инфраструктурних пројеката не могу привући мале и услужне дјелатности у БиХ.

Додик се посебно заложио за свеопшту реформу образовања у БиХ у смислу промоције квалитета образовања и кадрова које производе образовне установе, истичући да су приватни факултети начинили „дар-мар“ у том погледу.

„Економски форум БиХ 2019“, чији је циљ унапређење пословног амбијента у земљи, отворен је данас у Сарајеву.

Организатор форума је Економски факултет Универзитета у Сарајеву.

Архива