Додик: Без Срба нема заокруживања приче о Космету

28.02.2019 Актуелно

– То значи да ће цијели српски народ на крају морати дати своје мишљење о свему – рекао је Додик.

Реагујући на изјаву премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја да дијалог са Београдом треба наставити ради постизања свеобухватног обавезујућег правног споразума, у оквирима постојећих граница, што не подразумијева „републику Милорада Додика на Косову“, Додик је рекао да није знао да је Харадинај и чуо за њега, али да би требало да буде упознат о томе да је Република Српска – република српског народа.

– То је република српског народа, створена 1992. године за разлику од његове која је НАТО бомбардовањем морала да се на неки начи заокружи. На један лажни начин, без сагласности земље у којој се налази, проглашена је наводна независност. Они већ имају довољно проблема око тога – рекао је Додик новинарима након пријеме који је уприличен поводом Дана Републике Српске – 9. јануара и 27. година од проглашења Устава Српске.

Према Додиковим ријечима, очигледно је да самопроглашено Косово не може да добије потпуну међународну верификацију.

– Колико год има земаља да су га признали пола човјечанства га, ипак, није признало. Можда мало више формалних држава, али када узмете број људи на свијету онда ћете видјети да то није тако – рекао је Додик.

Он је поручио да Србија има и полаже право на Косово и Метохију и да он подржава оно што ради предсједник Србије Александар Вучић по том питању.

– Вучића треба ојачати овдје у Србији као преговарача у једном важном тренутку за српски народ у цјелини, да са снагом воље српског народа може да доноси одлуке и учествује у рјешавању овог и те како тешког питања – рекао је Додик, који је и Предсједавајући Предсједништва БиХ.

Архива