Цвијановић: Први Устав поставио темељ слободе и постојања Српске

27.02.2019 Актуелно

– Мукотрпно смо се борили да одбранимо позиције Републике Српске на правном, политичком, економском, социјалном и финансијском терену. Не постоји ниједна година у ових 27 да смо били лишени оптерећења и проблема, али сваки смо ријешили и превазишли – рекла је Цвијановићева новинарима.

То говори, каже она, да је Република Српска витална, освијештена, спремна да брани своје потенцијале, право на став, слободу, мишљење, политичко дјеловање и организовање политичко-економског живота, уз његовање и јачање својих институција.

– Биће још изазова и у том смислу не треба да будемо наивни. Међутим, то ће ојачати вољу народа да се очува и одбрани Република Српска – нагласила је Цвијановићева.

Сутра се навршава 27 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за њено стварање.

Скупштина српског народа у БиХ, која је основана 24. октобра 1991. године након што су 14. октобра српски посланици прегласани у Скупштини тадашње СР БиХ, донијела је десетак конститутивних аката који су били уставноправна основа за стварање Републике Српске али два су најбитнија – Декларација о проглашењу Републике Српске и Устав Републике Српске.

Скупштина српског народа БиХ Декларацију је донијела 9. јануара 1992, а Устав 28. фебруара исте године.

Архива