Заједничка подршка инвестицијама у Српску

31.01.2019 Актуелно
 
Додик је након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем захвалио Вучићу што је осмислио начин подршке инвестицијама у Српску тако да се тамо гђе се у Српској појави инвеститор из Србије или неки страни инвеститор, користе средства за подстицај развоја Србије, али и Српске. 
 
„То показује најбољу могућу намјеру према нама“, рекао је Додик и навео да за први бизнис фонд за младе од милион евра привукао 340 младих људи да аплицирају за пројекте. 
 
Он је рекао да је задовољан чињеницом да су Република Српска и Србија поспјешили и развили нове фазе раније постигнутих договора, прије свега када је ријеч о ауто-путу преко Kузмина, Бијељине и Брчког до Бањалуке. 
 
Додик је истакао да је на ранијим састанцима било скепсе по том питању, али да се данас најављује почетак радова половином ове године. 
 
„То је доказ да да заједно радимо и сарађујемо. Република Српска ће све учинити да диониоца од ријеке Саве до Бијељине и Брчког иде својом динамиком“, нагласио је Додик. 
 
Додик је рекао да је сарадња Републике Српске и Србије успјешна и добра и да бројке показују да никада није била боља, и то захваљујући ангажману Вучића и Владе Србије. 
 
Он је рекао да нема општине у Српској да није на нечему интервенисано из средстава Србије, те додао да је то важно не само због новца, него због осјећаја народа у Републици Српској, који то прима на посебан начин да Србија брине о њима. 
 
Додик је рекао да је обавијестио Вучића о развоју ситуације у БиХ, те подсјетио да се вратио из Брисела гђе је са остала два члана Предсједништва разговарао са европским званичницима о изради упитника, који касни већ годину дана, али су сада створене неке техничке околности да се то брзо деси. 
 
„Покушаћемо да то брзо урадимо, јер постоји одређени консензус о путу ка ЕУ“, рекао је Додик. 
 
Он је навео да је други проблем у БиХ неформирање органа власти на нивоу заједничких институција, те додао да то спречава БиХ да пошаље добру поруку за могуће инвеститоре у читавој БиХ. 
 
Додик је истакао да Република Српска због тога перманетно трпи штету, те подсјетио да је Српска већ формирала власт, изгласала буџет који је у складу са њеним економским моћима, као и да има уравнотежене јавне финансије и нема неких отворених проблема по том питању. 
 
Он је захвалио Вучићу што је Србија помогла када је Српска имала финансијских проблема, те подсјетио да је Поштанска штедионице Србије откупила емисију од 25 милиона евра да се стабилизују финансије у Српској. 
 
„Ми смо захвални на томе и ми то не заборављамо“, рекао је Додик.

Архива