Вишковић за Радио Српске: Славили смо и славићемо Дан Републике

04.01.2019 Актуелно
Он је истакао да је један од притисака и политизовање групе „Правда за Давида“ и покушај државног удара и напада на њене институције, укључујући и РТРС.
 
Очување Републике Српске у оквиру Дејтона један је од главних циљева и нове Владе, истакао је премијер Радован Вишковић. Српска ће, каже, наставити да чува све оно што јој припада укључујући и 9 јануар – Дан Републике.
 
Он је истакао да је протеклих година било отворених напада и оспоравања Дана Републике, али да је Српска успјела да се одбрани од свих притисака и слави све оно, на шта има право.
 
„Славимо на још величанственији и достојанственији начин, а и грађани су се укључили у ту прославу. Ми не тражимо туђе, али желимо да сачувамо наше, између осталог и Дан Републике. Окосница свега је Српска у оквиру Дејтона са свим надлежностима које су тамо прописане“, рекао је Вишковић.
 
Премијер је коментарисао и догађаје око покрета „Правда за Давида“, рекавши да се они увелико негативно одражавају на углед Републике Српске. Вишковић је објаснио да одговоре у вези с тим, шта се догодило, треба да дају институције, односно Тужилаштво, а не појединци.
 
„Цијели случај је исполитизован и немам дилеме да је то пројекат са којим се управља из неког центра“, истакао је предсједник Владе
 
Осим странаца који желе да дестабилизују Републику и опозиција, оцјењује Вишковић, користи ситуацију да би прикупила одређене политичке поене и да би се, неосновано, напале и институције Српске.
 
„Полиција све то истражује. Поједини људи се процесуирају, а подносе се и пријаве Тужилаштву које ће све да сагледа“, додаје Вишковић.
 
Република Српска ће и у новој години, али и у овом мандату наставити да ради на завршетку започетих пројеката, али и да ради на реализацији нових идеја који ће омогућити додатни развој Српске и бољи живот њених грађана.
 
„Да што прије распишемо тендере за избор извођача радова за ‘Дабар’ и ‘Бук Бијеле’, Изградњом тих система омогућићемо радна мјеста за 150-200 радника у сваком систему“, најавио је Вишковић.
 
Он је додао да ће се радити и на изградњи двије хидроцентрале ба Дрини и то „Фоча“ и „Паунци“, али и завршетку ауто-пута и спајању Бањалуке и Београда.
 
А да би се сви пројекти реализовали буџет и стање јавних финансија морају остати и јесту стабилни, истиче Вишковић.
 
„Буџет је стабилан и биће измирене све обавезе“, увјерава премијер.
 
Говорећи о повећању просјечне плате на хиљаду марака премијер је истакао да ће Влада кроз своје мјере настојати то и да реализује, али и да је то реалније очекивати сљедеће године него до краја 2019. године.

Архива