Вишковић: Српска трајна и уставна категорија

23.01.2019 Актуелно

„Подсјетићу СДА да је Република Српска један од ентитета у БиХ који је верификован у Дејтону, односно међународним актом уз присуство великих сила. Не знам одакле СДА идеја да покрену овако сулуду иницијативу да би на тај начин могли да промијене назив Република Српска“, рекао је Вишковић.

Он је у име Владе и институција Републике Српске поручио да СДА неће успјети у својој намјери и да им то неће бити дозвољено.

„Покушавали су да утичу и на Дан Републике, односно да не славимо 9. јануар. Видјели су да у томе нису успјели, а неће успјети ни у ономе што су данас најавили“, додао је Вишковић.

Према његовом мишљењу, можда је и крајње вријеме да Република Српска размисли о неком свом даљем путу.

„Очито је да се ми из Републике Српске највише залажемо за опстанак овакве БиХ. Ово што ради СДА није атак на Српску, него на БиХ. То раде они који се здушно залажу за БиХ, а оваквим иницијативама је руше“, истакао је Вишковић.

Он је навео да СДА, умјесто формирања власти на нивоу БиХ, рада у процесу европских интеграција, рјешавања животних питања грађана, покушава да у Републици Српској нађе кривца за све.

„Ако нису заинтересовани за БиХ, сигурно је да ни Република Српска није заинтересована. Нама оваква БиХ наноси штету“, рекао је Вишковић.

Он је указао да је Република Српска на вријеме формирала власт.

„Очекивали смо да ће тако бити и прије Нове године на нивоу институција БиХ да би рјешавали одређена питања. Очито да им то није намјера и ово што ради СДА је сулудо и може се рећи да се ово догађа у друштву које није нормално. БиХ је толико специфична да се треба поставити питање да ли Српској оваква и одговара“, закључио је Вишковић.

СДА је данас саопштила да ће путем својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања назива Република Српска.

Архива