Улазак БиХ у НАТО значио би даљу разградњу Републике Српске

31.01.2019 Актуелно

 

Додик је након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем рекао да Република Српска константно живи под разним притисцима, те да је тако и када је ријеч о НАТО-у.

„Тако да је присутан притисак и у вези с тим шта ми треба да радимо. Ми врло успјешно реагујемо на то“, рекао је Додик на конференцији за новинаре, одговарајући на питање да ли ће Српска одолити притисцима да БиХ постане чланица НАТО-а.

Он је указао да је НАТО протеклих година упорно радио на томе да ојача функцију високог представника у БиХ који је разграђивао дејтонску Српску, као и да је НАТО авијација током ратних дешавања бомбардовала српске положаје.

„Немамо повјерења. То је основни разлог што смо против НАТО-а“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске усвојила резолуцију да ће Српска остати неутрална и додао да не види никакве бенефите ако би БиХ прихватила Акциони план за чланство у НАТО-у.

„НАТО се није потрудио да дође у БиХ и каже – ево ми смо дошли да градимо фабрике које ће производити пертле за чизме и да то извозимо за њихов програм обучавања и припреме. НАТО нам покушава нанијети само још веће трошкове. У овом тренутку да бисмо кренули тамо морамо издвојити за војску 100 одсто више средстава. Ми те паре немамо и то је кључни разлог“, рекао је Додик.

Архива