Срби да се склоне изван удара америчких геостратешких интереса

09.01.2019 Актуелно

„Ми смо само имали несрећу што смо се нашли на удару админстрације Била Kлинтона јер је он хтио да прави каријеру, па је, сада знамо, Америка стала на страну муслимана и Хрвата у току рата“, рекао је Додик.

Наводећи да је од првог дана означен као „лош момак“ који прави проблеме, Додик је рекао да он никада није правио проблеме Америци и да се не мијеша у њихова геостратешка питања на Блиском истоку или било гдје у свијету.

„Али, ја имам право да говорим, немам право да ћутим и да се повучем, па таман испред мене стајала моћна Америка и њен људи“, рекао је Додик, подсјетивши да се сукобљавао са америчким дипломатама који су хтјели да наметну заједничку полицију.

Додик је у емисији новосадског Центра за друштвену стабилност рекао да вјерује и очекује да ће предсједник САД Доналд Трамп због унутрашњих економских успјеха поновити мандат и да ће успјети да распрсне „вашингтонску мочвару“.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је навео да је реално било да се у САД послије избора Трампа за предсједника деси више промјена, те да је срушен мит о америчко предсједнику као о свемоћном политичару и државнику, чија је воља доминантна.

Према његовим ријечима, у Трамповом случају се показује да то није амерички предсједник, већ да постоји нека „дубока држава“ која му се супротставила и није дозволила да има политичку и извршну улогу коју треба да има као предсједник.

„Али, одлична је вијест што је прекинута та линија Kлинтонових и демократа, који су били веома лоши и ригидни према Српској, без обзира што је за вријеме владавине америчке администрације демократа у Дејтону верификована Република Српска“, додао је он.

Додик је истакао да је погрешна представа да су Американци понудили Републику Српску, те додао да је она формирана много прије Дејтона, 9. јануара 1992. године.

„Ми смо се за њу изборили. Република Српска није у Дејтону постигла ни међународну верификацију, него раније, неколико мјесеци у Женеви и Њујорку, гђе је Српска прихваћена као страна у преговорима о БиХ и као такву је заступао Слободан Милошевић у Дејтону“, напоменуо је Додик.

Он је истакао да га не занимају интереси ниједног другог народа у окружењу, него само интереси српског народа.

Оцјењујући да „Срби показују несаломиво подаништво великим и моћним“, Додик је истакао да је то нешто што се мора „избити“ из колективног понашања српског народа и да то „подаништво мора да престане“.

„И велики воле када се сретну са неким ко има свој став, ко није љигавац и полтрон. Нико не воли полтроне, нико не воли `оне који се увлаче`“, рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је навео да је очекивао више од Трампа, можда из неке политичке заблуде, али и жеље да се нешто промијени, те да се обрадовао када је Трамп говорио да америчка спољна политика више неће бити политика мијешања у унутрашње ствари.

Додик је рекао да вјерује да се Трампови људи не баве Србима и БиХ, него то раде неки рецидиви старе америчке администрације, али да у сваком случају треба поштовати велику Америку.

„Свакако, треба поштовати велику Америку, али ја не поштујем код Америке то мијешање у унутрашње ствари, то њихово насиље“, рекао је Додик.

Он је навео да само наивни вјерују да је Велика Бритаија изашла тек онако из ЕУ, те подсјетио да се то десило у тренутку када се појавио Трамп, када се као хегемон у ЕУ појављује Њемачка, која је подредила Европу својим интересима.

Наводећи да постоји у ЕУ страх шта ће бити са Унијом када не буде више њемачког канцелара Ангеле Меркел и када француски предсједник Емануел Макрон губи код свог народа, Додик је оцијенио да Срби у вези са тим не треба да имају било какав сентимент.

Он је додао да се чини да историја поново игра са Србима јер се у приступним преговорима ЕУ и кроз измишљена поглавља тражи „чудо“ и намеће прича о Kосову, те да за неку малу помоћ ЕУ покушава да моделира Србе за своје потребе.

Архива