Кошарац: Cрпска – трајна, стабилна и функционална

04.01.2019 Актуелно

„Ми смо свој легитимитет и субјективитет унијели у Дејтонски споразум и не би било БиХ, овакве каква јесте, да нема Републике Српске. Ми не желимо обиљежавањем 9. јануара никога да вријеђамо, то је наше легитимно и уставно право. Тада је рођена Српска и тада су донесене одлуке о њеном формирању“, рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Кошарац је истакао да је жеља да се 9. јануар, Дан Републике Српске, обиљежи на достојанствен начин, како и приличи српском народу.

Он је поводом „морбидне честитке“ коју су институцијама Српске упутила бошњачка удружења поводом 9. јануара – Дана Републике, рекао да су такве поруке, увредљивог садржаја, упућене свим грађанима Републике Српске и не доприносе стабилизацији прилика на националној основи у БиХ.

„Жао ми је што одређени политички врх манипулише представницима невладиног сектора и то нас дефинитивно вријеђа“, рекао је он.

Кошарац је напоменуо да је Република Српска настала као потреба српског народа да се одбрани од политичких и других идеологија Алије Изетбеговића, који је желио да на овом простору формира исламску државу.

„Знамо да тамо гдје Срби нису били довољно добро организовани, гдје су вјеровали у неке друге вриједности, како су и на који начин прошли, колике су наше жртве“, истакао је он.

Кошарац је додао да је више од 30.000 људи српске националности страдало у протеклом рату, а да се и даље трага за несталим и идентификацији значајног броја пронађених тијела.

„Ми желимо из Републике Српске сваки пут да пошаљемо универзалну поруку, да је за нас свака жртва иста и да би правосудне институције требало да имају исти третман према свима, али је видљиво да постоје злоупотребе, манипулације. Са друге стране, јасна је порука нама у Српској да још није стање у ФБиХ толико зрело да разумије шта је Српска и шта је императив свих њених грађана, а то је да је она трајна категорија“, закључио је Кошарац.

Архива