Странке из Сарајева покушавају да заобиђу изборне побједнике у Српској

04.01.2019 Актуелно
 
Додик је навео да се то види из избјегавања формирања Савјета министара, које је било реално могуће завршити до краја прошле године. 
 
„Имају проблем што сам ја члан Предсједништва и не могу ме заобићи. Други је проблем што су у делегацији у Дому народа од пет, које шаље Народна скупштина, четири из СНСД-а, а знамо да сваку одлуку коју доноси парламент БиХ мора да потврди Дом народа“, рекао је Додик синоћ за АТВ. 
 
Он је подсјетио и на законску обавезу Предсједништва БиХ да у року од 15 дана од формирања колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ предложи кандидата за предсједавајућег Савјета министара. 
 
Додик је нагласио да су с тим циљем одржане консултације са политичким партијама, али да Савјет министара, ипак, није формиран. 
 
„Не правимо никакве коалиције на нивоу БиХ. Идемо као репрезентација са заставом и дресом Републике Српске и само нас на тај начин могу прихватити“, истакао је Додик. 
 
Он је напоменуо да је сматрао сасвим нормалним да застава Републике Српске буде истакнута тамо гђе се он као представник тог ентитета налази, као и заставе остала два конститутивна народа, али да то очигледно некима представља проблем. 
 
„Сада постоји застава Српске испред, а не само у мом кабинету, а нису више истакнуте двије заставе БиХ, које су представљале БиХ и ФБиХ која ту заставу прихвата као своју“, рекао је Додик. 
 
Он је додао да још на сједницама Предсједништва није било драматичних политичких питања, али да се намеће питање Акционог плана за чланство у НАТО-у /МАП/. 
 
„Рекао сам да у Предсједништву не постоји консензус о томе и да оно неће донијети одлуку о прихватању МАП-а. Онда су се усмјерили на причу о Савјету министара не би ли покушали да ту нађу некога од Срба ко би гласао у Савјету министара у техничком мандату за које се зна како су радили у протекле четири године“, рекао је Додик и истакао да је поносан што нико од представника Срба није присуствовао сједници Kомисије за НАТО интеграције БиХ. 
 
Додик је констатовао да је БиХ вјежбалиште о изградњи државе и државних система и земља у којој је Устав битно нарушен од високих представника. 
 
„На дневни ред ће доћи одредба Устава у којој се каже да БиХ има овлаштења која су јој изричито дата Уставом, док је све остало дато ентитетима. БиХ по томе не може имати Суд и Тужилаштво, јер то није изричито дато, као ни Агенцију за истраге и заштиту или Оружане снаге“, нагласио је Додик. 
 
Он је напоменуо да је највише надлежности пренесено у периоду од 2001. до 2005. године, а да се најтеже преношење десило у фискалном систему формирањем јединствене службе индиректних пореза. 
 
„У Дејтонском мировном споразуму ми смо фискални субјект, а рачуни БиХ требало би да се пуне само дотацијама са ентитетског нивоа“, подсјетио је Додик и поручио да ће у будућности морати да се позабави овом реформом која је била непоштена. 
 
Говорећи о стању у Српској, Додик је истакао да су реализовани многи пројекти, али да је најбитније што је враћена вјера у Републику Српску. 
 
Он је нагласио да је ауто-пут од Градишке до Добоја у дужини од 105 километара његов понос. 
 
Додик је рекао да без ауто-путева нема развоја и да ће у наредних пет-шест година бити изграђен значајан дио ауто-пута према Дрини, а да ће кинеска компанија градити градити ауто-пут од Бањалуке до Приједора. 
 
Према његовим ријечима, ове године ће бити завршен и други дио Универзитетског клиничког центра Републике Српске, те изградња средње школе и факултета на Паприковцу, чиме ће бити заокружен здравствени сектор. 
 
Додик је за ову годину најавио почетак опсежне акције у којој ће у наредне двије-три године бити обновљене све основне школе. 
 
Додик је рекао да је поносан на успјешно стабилизоване финансије у Српској и подсјетио да је одржана редовност у исплати плата и пензија.

Архива