Институције треба да утврде истину

01.01.2019 Актуелно

„Институције треба да раде свој посао, борба за истину и правду је приоритет и нико нормалан не може рећи да му до тога није стало, али неке ствари морамо посматрати реалним очима“, рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да на овом случају треба да ради тужилаштво и оно је то које треба да каже шта је истина и шта се десило, те да су сви грађани једнаки пред законом.

„Одговоре на то не могу дати ни полицајац ни министар ни предсједник Републике, ни предсједник Владе, ни предсједник Народне скупштине, нити иједан народни посланик“, рекла је предсједник Српске, додавши да ни медији нису ти који су позвани да утврђују шта се десило.

Цвијановићева је навела да су неки народни посланици себи дали за право да мисле да су они ти који треба да кажу – ово је било, додајући да тако нешто „није нормално“.

Уз изражено жаљење за све што је претрпјела породица Драгичевић, она је истакла да сви желе да се дође до истине и правде, али да то не значи и рушење имиџа градова Српске, уништавање имиџа полиције Српске, за коју се много радило да би се она опремила и оспособила, била стручна, професионална и на висини задатка.

„Много се радило да полиција буде на висини задатка, да се зна шта је Република и како се она брани, јер је то једина оружана сила којом располажемо. Све то су вриједности“, додала је Цвијановићева.

Она је поновила да жали што је породица Драгичевић претрјела ужасну трагедију и нагласила да институције морају да раде свој посао и да су сви грађани једнаки пред законом без обзира ко су и шта су.

„Одвојите оно што је породична трагедија од онога што су институције и држава, и свугдје на свијету држава реагује на исти начин“, навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је изненадило лицемјерство међународне заједнице и њихови коментари у којима Српској „држе предавања“ да треба бити правна држава и слично.

Цвијановићева је на такве оцјене појединих представника међународне заједнице упитала – шта се дешавало у Холандији неки дан, шта се редовно дешава у Белгији, шта се већ неко вријеме дешава у Француској и да ли ту држава стоји са стране и пушта да неко ради шта хоће.

Она је нагласила да су посљедња дешавања у Бањалуци нанијела економску штету граду и нарушили његов имиџ.

„Сматрам непримјереним и да се омета било који културни догађај, као што је било са концертом Хариса Џиновића чије је одржавање 30. децембра спријечила група `Правда за Давида`“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да ће бити потребно неко вријеме, сигурно неколико година, да се поврати добар имиџ Бањалуке и изразила жаљење што је ова град претрпио ову штету, подсјетивши да се много година радило на томе да Бањалука буде позиционирана као мјесто које је добро за живот, које напредује и развија се.

„Много смо се трудили да успоставимо авио-саобраћај управо да би смо приближили Бањалуку свијету и сада кад на разним летовима широм свијета промовишемо Српску и Бањалуку, дешавају нам се овакве слике“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Предсједник Српске је истакла да је то отјерало многе госте који су планирали да проведу неколико дана у Бањалуци, да користе услуге које им пружају Бањалучани – од хотелског смјештаја, угоститељских објеката и такси услуга….

Она је нагласила да Бањалучани, који као и сви други људи имају своје потребе и жеље, начин живота, хтјења и обичај како прослављају празнике, не могу бити ничији таоци.

„Не можемо држати све Бањалучане у неком стању као да су таоци због свега овог што је организовала `Правда за Давида`. Они имају право да траже истину и правду и ја подржавам да се дође до истине, али увреде, оптужбе, називања људи разним именима, приче о породицама и остало, то није примјерено једном окупљању“, истакла је Цвијановићева.

Архива