Хистерија због Дана Републике потврђује да је опстанак БиХ упитан

12.01.2019 Актуелно

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је због хистерије покренуте у Федерацији, опстанак БиХ данас упитан, једнако колико и 1992.године.

Министар правде БиХ демантује наводе о неуставности 9. јануара као Дана Републике. Због Човићевог присуства свечаностима у Бањалуци притисак јавности трпи и загребачки ХДЗ, а своје редове контролише чак и Исламска заједница.

Хистерија у Федерацији БиХ, покренута поводом обиљежавања Дана Републике Српске, потврђује да је БиХ далеко од унутрашњег договора, те да је њен опстанак данас упитан једнако колико и 1992. године када је жртвован мир став је предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Милорад Додик сматра да ни ’92. Бошњаци нису били спремни да прихвате да на овим просторима живе и други народи.

– Данас, 27 година касније, и даље не прихватају ту чињеницу, само што, умјесто оружјем, медијском и политичком хајком покушавају да, првенстено Србима, кажу да немају право да славе дан када је настала Република Српска, рекао је Додик.

Зато је јасно, каже Додик, да БиХ без међународног туторства не може да преживи, али да се и туторству назире крај. За њега је новина каже и покушај дисциплиноваањ другог од три констутивна народа, хрватског, којем се, сматра Додик, спори право да присуствује свачаностима организованим пводом Дана Републике.

– И умјесто да се одлуче на дијалог и политику могућег, бошњачки политичари бирају хистерију која ће се само њима обити о главу. Онога дана када су оспорили 9. јануар као Дан Републике Српске пред Уставним судом, они су покушали да оспоре наше право на постојање, које нам чак гарантује и мировни споразум на којем је и настала данашња БиХ, истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Архива