Heформирање Савјета министара не иде у прилог БиХ

16.01.2019 Актуелно

 

„Мислим да је важно да БиХ, која је провела демократске изборе, а како предвиђа постојећи закон, без обзира на многе критике тог закона, треба да проведе изборне резултате“, истакао је Додик и додао да заустављање имплементације октобарских избора може највише да штети демократском капацитету цијеле БиХ.

Додик је рекао да је СДА прекршила договор када је рекла да се сачека са формирањем Савјета минситара, јер је постојао начелан договор СНСД-а, СДА и ХДЗ-а да се формира Kолегијум Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и да та већина крене у формирање Савјета министара.

Према његовим ријечима, погрешно је везивати питање ЕУ са НАТО или НАТО са ЕУ, јер су она различита.

„Имамо консензус о неким питањима о којима смо се договорили и раније. На првим састанцима смо направили и заједничку изјаву ЕУ, мислим да треба да завршимо та питања у вези са Упитником, да видимо шта можемо да урадимо, очигледно је да се по питању НАТО-а не слажемо“, рекао је Додик.

Он је поновио да је став Републике Српске да треба да се води политика неутралности, што ће, како је рекао, поштовати, те додао да Српска исто тако не жели ни да иде у неки други војни савез.

„Ако неко мисли да је све завршено везано за НАТО, зашто се од нас очекује да ми нешто додамо. Ако се већ инсистира провођење закона, зашто се онда не испуштује онај који каже да Предсједништво БиХ у року од 15 дана након избора Kолегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ мора саопштити мандатара за састав Савјета министара, тај закон је прекршен“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, уласком у НАТО БиХ и њени грађани неће ништа добити, односно њена економија ништа не добија, самим тим јер би уласком БиХ могла да изгуби економске партнере као што је Русија.

Он је рекао да ако БиХ хоће да егзистира, онда се у њој мора „подвући црта“ и покушати градити неку нову будућност, у којој ће сви народи имати једнака права.

Додик је нагласио да је неприхватљива прича о „искључивању народа из БиХ“, те представљање БиХ као грађанске земље, те подсјетио да то није било оствариво ни у бившој Југославији.

„Морамо поћи од тога да се уваже народи, наравно и појединци и њихова права, али је чињеница да су народи остали окупљени око својих идентитета и они као такви хоће да се представе“, рекао је Додик и нагласио да је рјешење у БиХ етничка сарадња, додавши да ни Бошњаци нису спремни да напусте свој национални идентитет.

Говорећи о предстојећеој посјети предсједника Русије Владимира Путина Србији, Додик је изразио очекивање да ће састанци са руским предсједником бити конструктивни и добри, прије свега, за Србију у економском смислу.

Он је рекао да је задовољан тиме што ће имати привилегију да се састане са тако важним лидером и разговара у новој функцији – српског члана Предсједништва.

„У Београд идем као српски члан Предсједништва и на то имам право. Не желим да узурпирам ништа колегама, чак сам их позвао и питао да ли има неко питање које би требало да потенцирам у разговору. Неки су рекли да се не слажу да идем. Сматрам да је глупо пропустити прилику да се сретнете са лидером свјетског калибра“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, важно је искористити такве прилике и разговарати за све.

„Уколико би дошао позив предсједника Путина члановима Предсједништва БиХ да посјетимо Русију, био бих спреман да дам сагласност“, рекао је он и поновио да ће током сустрашњег сустрета покушати да обезбиједи што бољи аранжман за Републику Српску и БиХ у вези са испоруком гаса.

Kоментришући реакције које су усљедиле након 9. јануара, Додик је рекао да је одликовање генерала Славка Лисице оправдање за харангу која је наступила.

„Одликовани су и многи Хрвати за које ми сматрамо да не би требало и да им је мјесто у затвору. Лидер ХДЗ-а Драгана Човић је био само на свечаној академији на којој је био и ранијих година“, појаснио је Додик за сарајевски портал „Вијести“.

Према његовим ријечима, амбасадор Хрватске у БиХ Иван Дел Векио није био ни на дођели одликовања, ни на дефилеу.

„Он је био тог дана у Бањалуци. Градимо један мост код Kотор Вароши и требало је да разговарамо о томе и да се сретнемо на маргинама. Он је дошао на пријем и сав његов гријех, ако је гријех, само је то“, истакао је он.

Додик је поновио да важећи закон о празницима у Републици Српској каже да је 9. јануар – Дан Републике и да је тај закон донијела Народна скупштина.

„Тај закон је на снази и безочна је лаж да је то неуставна прича“, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Говорећи о избору члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, Додик је рекао да је консензус свих политичких партија у Српској да се он бира директно.

„Све политичке парламентарне партије у Републици Српској су за то да остане непосредни избор члана Предсједништва из Српске“, рекао је Додик, те додао да се тиме не искључује могућност да избор остала два члана Предсједништва из Федерације БиХ не буду бирани на неки други начин, што је ствар партија у ФБиХ.

Према његовим ријечима, СНСД је спремна да уђе у реализацију „оног што се зове ‘Сејдић – Финци'“, на начин како је то раније објашњено, додавши да је та тема „обесмишљена“, јер јој се неозбиљно приступа.

Архива