Додик за РТС: СДА повукао нестрпљив потез, атаци на Српску неће проћи

26.01.2019 Актуелно

Он је за РТС рекао да ће у Бриселу разговарати с високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини и предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером.

„Моји јасни ставови биће изречени у уторак, сриједу када путујем у Брисел, гдје ћу прваке ЕУ упознати са ситуацијом овдје“, рекао је Додик.

СДА и Бакир Изетбеговић су нервозни звог губитка позиција на локалном нивоу, каже Додик и додаје да су повукли нестрпљив потез указујући на свој главни циљ – укидање Српске и понижавање Срба на тим просторима. Србија има уравнотежену и коректну позицију што се тиче читаве БиХ и Републике Српске и неоправдано је сатанизују у Сарајеву, истиче Додик.

Иницијатива Бакира Изетбеговића да се промијени име Републике Српске изазазвала је бројне реакције, у Србији, региону а осудили су је и бројни међународни званичници. Београд сматра да је иницијатива СДА пријетња за стабилност у региону, правници да је осуђена на пропаст.

Додик је рекао да оно што је дефинитивно тачно је да је Бакир Изетбеговић и његова политичка партија у протеклим деценијама добијали све што су хтјели од међународне заједнице и сервилних политичара из Српске.

Говорећи о томе шта би било када би иницијатива дошла пред Уставни суд, Додик подсјећа да члан један, став 3 Устава БиХ каже да БиХ чине два ентитета, Федерација БиХ и Република Српска, написано пуним именом.

„То је наше име и презиме и у том погледу за сваки уставни суд, за сваког правника је веома јасно да не може Уставни суд да одлучује о томе“, истакао је Додик.

Њихова идеја или намера је да се путем завршетка процеса оспоравања имена створи могућност да се изађе на међународну сцену и тамо покуша код Суда правде, како су чинили у случају Сејдић-Финци, индивидуалним тужбама тврдећи како су угрожена људска права довести до оспоравања имена Републике Српске, објашњава предсједавајући Предсједништва БиХ.

 

Додик каже да се „они позивају на разне конвенције међународног права“. „Када се ми позивамо на Повељу УН која говори говори о праву народа на самоопредјељење, што несумњиво Срби имају као народ, онда се овдје дигне општа гужва, сви реагују из међународне заједнице, рекао је Додик.

Како каже, ОХР је јуче рекао да је то неодговорна иницијатива Бошњака, односно СДА, али није рекао да је то антидејтонска активност.

„Шта год ми проговоримо у Српској он не оклијева да нас окарактерише као оне који руше Дејтон а то наравно није истина“, рекао је Додик.

Изетбеговић је рекао да је спреман да одустане код иницијативе ако СНСД одустане од „запаљивих поступака у наредних шест мјесеци“.

„То је глупост, замислите да једна политичка партија тражи од друге да промијени своје понашање. Ми смо добили легитимеитет на изборима. СНСД је добио српског члана Предсједништва и предсједника Републике, СНСД је дао предсједника Владе РС и даће предсједавајућег Савјета министара БиХ“, рекао је Додик.

Како каже, то је незаобилазна политичка партија која може да поставља услове у БиХ.

„Овдје ништа не функционише на бази постављања услова. Очигледно да сам га довољно изиритирао доласком својим у Сарајево јер је атмосфера коју су правили у дипломатским и другим активностима глумећи жртву и покушавајући да из тога извуку одређене бенефите је одавно прошла. Дакле, ја немам намјеру да се тамо сликам нити ми је стало до те плате коју тамо зарађујем. Ја сам тамо у име Српске и српског наорда и тамо ћу се понашати искључиво на тај начин“, рекао је Додик.

Додик се нада да ће и међународни фактор пустити политичке процесе у БиХ.

СДА позива међународну заједницу да престане да се „повлачи пред Додиковим насртајима на заједничку државу“.

„Они често позивају међународну заједницу да ме санкционише. Ја се водим искључиво вољом народа који ме је бирао и бавим се политиком да не разочарам оне који су ме бирали“, истакао је Додик.

Каже да му је главни циљ када заврши политичку каријеру, када у Бањалуци буде шетао главном улицом, да људи за њим не окрећу и псују него да му – поштовање, господине Додик.

Говорећи о наредним потезима, Додик каже да ће се срести ових дана са предсједником Србије Александром Вучићем.

Истиче да Србија има уравнотежену и коректну позицију што се тиче читаве БиХ и Српске и да је неоправдано сатанизују у Сарајеву.

„Ја сам свједок тога на који начин, у сваком тренутку сваког дана покушава се нека пакост путем дипломатских контаката наметнути или намјестити Србији. Сарајево није пријатељско према Србији по питању Косова. Они би најрадије донијели одлуку да се Косово призна“, истакао је он.

Говорећи о будућности Српске, Додик каже да види Републику Српску јачу, бољу, окупљенију, задовољнију.

„Јуче смо имали састанак са свим лидерима опозиције и власти, што говори о томе да атаци на РС не могу да прођу без обзира одакле долазе“, каже Додик.

Што се тиче БиХ, нема пророка на свијету који се може упустити у неке прогнозе. Подијељеност је све већа, ово је земља апсурда, рекао је Додик

„Не бих се усудио ништа прогнозирати за БиХ. Једино што бих желио и то ћу учинити – да се одржи мир и стабилност. Српска остаје привржена сарадњи са Србијом и остаје на позицијама подршке ставовима Србије што се тиче Косова, односно споразума са Приштином и од тих ставова неће одустати“, закључио је Додик.

Архива