Додик: У Сарајеву нећемо правити коалиционе договоре

03.01.2019 Актуелно

„У Сарајеву нећемо правити коалиционе договоре. Тамо идемо као репрезентација. Играћемо као тим, под нашом заставом и у нашем дресу“, каже Додик.

Категоричан је, само на тај начин морају прихватити представнике Срба. Вјерује да се иза тога што још није формира Савјет министара, крије тежња да се заобиђу инзорни побједници из Српске, да би се формирала, како је рекао, за њих повољнија, структура дјеловања.

„Али имају озбиљан проблем, ја сам изабран у Предсједништво, а четири од пет делегата у Дому народа је из СНСД-а“, рекао је Додик.

Подсјећа на законски рок од петнаест дана након формирања колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, у оквиру којег је Предсједништво дужно да предложи кандидата Предсједавајућег Савејта министара. Тај рок истекао је прије десет дана.

Када је ријеч о застави, сматра да истицање обиљежја три народа не би требало да представља проблем,али у оваквој БиХ то није случај, истиче Додик, који напомиње да ће у процедуру бити упућене измјене закона о застави.

До сада, каже, није било драматичних питања у Предсједништву, а управо такво могло би да постане НАТО пут БиХ, о којем је Српска све рекла кроз Резолуцију о војној неутралности. Додик истиче да је поносан што је у вријеме када је био предсједник и премијер Републике, враћена вјера у Српску.

Жали што је посљедњим догађајима у Бањалуци, граду на Врбасу урушен имиџ као регионалног центра у празничне дане. Још једном је поновио да жели истину и правду у случају Драгичевић, али то је, додаје, посао за Суд и Тужилаштво, а не улицу.

Немогућим сматра да се ПДП ограђује од организације протеста Правда за Давида, када, каже Додик, први човјек градског одбора у кући договара детаље протеста.

„Прије два мјесеца су били избори, па су тада имали прилику да све добију или изгубе. Немогуће је да се ПДП огради од организације када им први човјег градског одбора у кући организују протести“, нагласио је Додик.

Додик је рекао и да је група „Правда за Давида“, нередима у Бањалуци, злоупотријебила протест који су им државни органи одобрили 30-ог децембра. Они који су одговорни за те догађаје и који би требало да сносе посљедице сада су нестали, суочени с одлучним одговором институција, каже Додик.

Архива