Додик: Српска је народна Република и због тога траје

09.01.2019 Актуелно

 

„То говори о неколико важних ствари, а прва је да је ово народна Република. Да је народ није хтио, она се не би одржала“, рекао је Додик у емисији новосадског Центра за друштвену стабилност.

Истичући да је од свега најважнији мир, Додик је навео да је Српска данас слободна, стабилна, изграђена парламентарна демократија која на изборима добија легитимитет, да ове године биљежи највећу запосленост – 264.000 запослених, које никада до сада није имала, што показује позитивна кретања.

Kада је ријеч о враћању неких од отетих надлежности Српске, Додик је истакао да ће Република Српска покушавати да врати отете надлежности, подсјетивши да је Српска била „трн у оку“ странцима, који разумију да Срби не виде БиХ као своје трајно окружење, али покушавају да насиљем зауставе причу о томе.

„Знају да би се Срби одвојили од БиХ када би се појавила прва прилика да не буде насиља и рата, и то не мисли само Милорад Додик него већина људи“, рекао је српски члан Предсједништва БиХ, подсјетивши да су о томе писали и неки престижни амерички листови који се баве спољним питањима.

Додик је истакао да у прилог враћању отетих надлежности Српској иде историјски контекст и то што у Уставу БиХ пише да БиХ има само надлежности који су изричито дате тим уставом, што значи да оно што није изричито написано у Уставу – није надлежност БиХ.

„То ће се десити, увјерени смо у то… Доћи ће једном вријеме, потпуно сам увјерен, само требамо бити увијек спремни да искористимо вријеме и да предочимо управо ту одредбу Устава“, навео је Додик.

Он је подсјетио да је насиљем високог представника мијењан Устав БиХ, иако је то могуће учинити само ако се сагласе Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/.

„БиХ није мјесто наше слободе, наша слобода је искључиво Република Српска повезана са Србијом и то је оно што ми видимо. То се многима не свиђа, али то је суштински однос Срба овђе“, рекао је Додик.

Он је навео да неке велесиле имају огромну моћ, али да је народ у Српској показао свој карактер, да хоће Републику Српску и своју слободу, а неће туторство.

„Синоним за нашу слободу је Република Српска и Србија, а никаква БиХ. БиХ је за овај народ овђе још у вријеме Аустроугарске и Отоманске империје, а и дан данас синоним за тамницу, неуспјех, туторство“, навео је Додик.

Додик каже да постоје неки Срби у заједничким институцијама БиХ који праве озбиљне проблеме Српској с времена на вријеме и који су показали подаништво, док с друге стране постоји већински ментални склоп, којем и он припада, а који говори да је Република Српска на првом мјесту.

„БиХ је елемент у којем смо присиљени да будемо и још морамо да будемо. Али, у оквиру тога треба виђети шта је корисно за Републику Српску“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да Бошњаци имају једну озбиљну заблуду коју граде – да су жртве, а другу – да ће успјети да издоминирају БиХ.

„То, наравно, није тачно. Они данас немају фактичку власт ни у Требињу, ни у Бањалуци, Бијељини, било ком мјесту у Републици Српској, него је фактичка власт код нас који ту живимо, доминатно код српског народа“, рекао је Додик.

Он је навео да је Српска држава која само тражи лојалност и да је добродошао свако, и Бошњак и било ко други, ко је лојалан.

„Бошњаци праве једну озбиљну заблуду, која ће потрошити њихове и вољне и историјске могућности. Процес који се одвија и куда се креће свијет уопште не иде у прилог Бошњацима у том погледу и губе значајно велике савезике, без обзира што се појаве неки рецидиви, неки амерички службеник из 1990-их година. Није могуће градити више ништа што би било наметнута воља странаца“, поручио је Додик.

Он сматра да БиХ никада неће успјети да испуни критеријуме ЕУ, оцјењујући да је Република Српска доказани примјер самоодрживости и да би за пет година успјела да изврши сва прилагођавања европском правном насљеђу, али да то не може због оквира БиХ, јер из Брисела кажу да само БиХ може ући у ЕУ.

„Али, тако су говорили и за неке друге ствари. Виђећемо. Нама је важнија наша Република, слобода и одлучивање о нама самима, него ЕУ“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска једина у БиХ може да буде самоодржива и да то не може да буде БиХ, јер стално неко са стране покушава да је моделира.

„То мора да буде промијењено или морамо да се разиђемо, и да сви посебно кренемо или да се направи озбиљно насиље и да се прекомпонује цијела БиХ, како би могла да испуни те европске критеријуме“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је ФБиХ у безнађу, јер је у сталном политичком сукобу Бошњака и Хрвата који губе значајне позиције које су имали у међународном споразуму и који су платили озбиљну цијену заблуда, стварања Хрватске, јер су се приклонили муслиманима против Срба.

„Најрадије од свих који би се извукли из БиХ су прво Хрвати. Они немају Републику Српску, немају ентитет, они су угурани у ФБиХ, гђе не могу да остваре своја права, најчешће су прегласавани и све више дешава им се депопулација“, рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска опстаје и има своје институционалне оквире, те да стратези Дејтонског споразума нису рачунали да ће оволика енергија и љубав народа бити унесени у Републику Српску.

Додик је рекао да странци, када се с њима разговара насамо, увијек кажу да је Република Српска најбоља у свему.

„Ми имамо мање становника него ФБиХ, они имају мало боље бројеве, али наши бројеви показују да смо ми самоодржив систем, да наши приходи могу бити довољни“, навео је Додик.

Архива