Додик: СДА покреће процесе који им неће ићи на руку

23.01.2019 Актуелно

Додик је изјавио да мисли да је најављена иницијатива непотребна и да битно усложњава односе, изражавајући увјерење да се то неће десити и да је то успјела провокација која је подгријала ватру у БиХ.

Говорећи о раду правосуђа, Додик је указао да се СДА веома уплиће у правосуђе, а да значајан утицај имају неке друге међународне институције.

„Најбоље то зна /лидер СББ-а Фахрудин/ Радончић који је преживио доста голготе због некоректног уплитања СДА у правосуђе“, рекао је Додик за Н1.

Према његовом мишљењу, правосуђе је, прије свега, под утицајем међународног фактора, а не под утицајем неких локалних лидера.

„По Уставу БиХ нигдје не пише да БиХ има право на правосуђе. То је ствар која је наметнута од високог представника“, истакао је Додик.

Указавши да се ентитети никада нису договорила о томе да правосуђе буде на нивоу БиХ, Додик је навео да је због тога покренуто питање референдума.

„Са Кетрин Ештон смо договорили да буде урађена реформа правосуђа и до данас ништа није урађено. Ово је накарадан систем избора судија и тужилаца. Нигдје у свијету неформална група која се зове Високи судски и тужилачки савјет не бира тужиоце. Бирају државни органи“, појаснио је Додик.

Он је нагласио да је незадовољан Тужилаштвом БиХ као институцијом јер је она ванинституционална.

„/Бивши главни тужилац БиХ/ Горан Салиховић је настрадао јер се од њега очекивало да ме процесуира. Он је настрадо без разлога, само зато што је био у комуникацији са неким људима. Потпуно сам миран. Да је било елемената Додик се не би могао извући никако“, рекао је Додик.

Наводећи да нема ниједног фаворита у правосуђу, он је рекао да је новоизабраног главног тужиоца Тужилаштва БиХ Гордану Тадић до сада срео само једном на комеморацији једном тужиоцу.

 

Република Српска има елементе државе 

Додик je изјавио да Република Српска има елементе државе – територију, становништво и ефикасну власт.

„Према свим међународним елементима за класификацију државе, то је то“, рекао је Додик за телевизију Н1.

Констатујући да Република Српска нема столицу у УН, Додик је навео да је немају ни многе државе САД, а Дејтонски споразум је рађен по узору на амерички устав и многе процедуре одлучивања и сама конституција БиХ је прилагођена ономе што се види у Америци.

Додик је истакао да дејтонска БиХ, онако како је написано у Уставу БиХ, није проблем за Србе, али да је спорна БиХ коју су наметнули високи представници.

Према његовим ријечима, БиХ је чланица УН, има своје границе и територијални интегритет, а Дејтонским споразумом је одређено да она живи са унутрашњом структуром одређеном уставом који је анекс тог споразума.

Додик је подсјетио да се, по Уставу БиХ, српски члан Предсједништва БиХ бира из Републике Српске, док се хрватски и бошњачки чланови бирају на подручју Федерације Бих.

„Ми носимо мандате са одређеног простора, а чисто пословнички имамо неке улоге“, рекао је Додик, наводећи да своју функцију у Предсједништву БиХ доживљава као техничко питање и да нема неку нарочиту емоцију према томе.

Упитан да ли је националиста, Додик је одговорио да је припадник српског народа којег је тај народ изабрао да брани његове интересе и да то ради врло срчано.

„Не желим никога да га повриједим, ниједан мој политички потез није усмјерен на лоше Бошњацима, нити Хрватима, али сам спреман да жестоко браним српске националне интересе јер сматрам да је то мој задатак као изабраног функционера тог народа у Републици Српској“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска и српски народ су опсег онога што ради онако како мисли да је најбоље.

Он је навео да има држављанство Србије и да најчешће путује са пасошем те земље јер се осјећа боље.

Додик је рекао да због посла предсједавајућег Предсједништва БиХ борави у Сарајеву онолико колико је потребно по протоколу и да се не задржава много.

Он је навео да Сарајево не осјећа као свој град, истичући да констелација односа у овом граду не иде у прилог нормализацији живота.

 

Залагаћу се за ригорозне мјере заштите Републике Српске 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да ће се залагати за ригорозне мјере заштите Републике Српске ако СДА покрене иницијативу за преиспитивање назива Република Српска пред Уставним судом БиХ.

„Имамо све написане законе да током ноћи успоставимо контролу над границама. Само треба да закажемо парламент и ми то можемо донијети“, рекао је Додик за телевизију Н1.

Он је поновио да ће Народна скупштина Републике Српске разматрати и донијети мјере које некима неће бити драге, те да је позвао СДС да заједно са СНСД-ом гради блок за независну Републику Српску.

Додик је нагласио да Дејтонски споразум није никоме у БиХ донио рјешење, односно да су њиме разочарани сви у БиХ, јер су Републици Српској одузете надлежности, док су Бошњаци трајно незадовољни, додајући да овај споразум сада није могуће мијењати.

„Позивам релевантне политичке представнике Бошњака и Хрвата на историјски договор у којем би учествовали и Срби, а као темељ договора је изворни Дејтонски споразум који никада није проведен, јер га је одмах почела мијењати међународна заједница, која такође није задовољна њиме“, рекао је Додик.

Он каже да ће сутра обавити консултације са свим политичким представницима Срба на које ће се одазвати сви, јер је Република Српска интерес и власти и опозиције.

Додик је рекао да нема повјерења у Уставни суд БиХ који увијек доноси одлуке против Републике Српске, те поновио да у Дејтонском споразуму пише да је БиХ састављена од два ентитета – Републике Српске и Федерације БиХ.

 

Неко немјерно угрожава европски пут причом о НАТО-y

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да је за БиХ најважније да настави европски пут, али да то неко сада намјерно угрожава причом о НАТО-у.

„У Републици Српској сви из опозиције и власти мислимо да се у овим условима не може ићи у НАТО кад је Србија прогласила неутралност. То је став свих. Ја спроводим одлуку Народне скупштине Српске“, изјавио је Додик за ТВ Н1.

Он је истакао да ће Република Српска ући у НАТО када у тај војни савез уђу Србија и Русија.

„БиХ сарађује са НАТО-ом у истом формату као Србија. Србија нема ниво сарадње као што је Акциони план за чланство“, појаснио је Додик.

Указујући да Република Српска и Срби у БиХ никада нису благонаклоно гледали на приближавање НАТО-у, он је нагласио да став о путу у НАТО није само став СНСД-а.

„СНСД, што се тиче безбједносне политике, сматра да је прекршен Устав БиХ јер по Уставу БиХ нема војску и нема оружане снаге. Касније је донесен споразум између Републике Српске и Федерације БиХ о формирању оружаних снага“, навео је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Говорећи о сарадњи са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, Додик је рекао да њих двојица имају рационалне политичке ставове и да је историја њихових односа увијек била коректна.

„Човић је коректан политичар који покушава да гради мостове сарадње за будућност“, сматра Додик.

Он тврди да су Бошњаци у политичком смислу деградирали Хрвате.

„На федералном нивоу, умањили су им значај или одузели компентенције које су имали у оквиру Дејтонског споразума. Хрватски народ је мајоризован и ја се томе противим. Кад се види Вашингтонски споразум види се да су Бошњаци изиграли Хрвате. Изиграли су Дејтонски споразум и политичку позицију Хрвата у федералним структурама власти“, навео је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је рекао да, ако Хрвати ставе некада на дневни ред формирање свог ентитета на простору који сада перспективно контролишу, а то је у кантонима гдје су они већина и да се не задире у оно што је Република Српска, нема ниједан проблем да то подржи.

Додик је навео да је за њега релевантан свако кога бошњачки народ изабере на изборима, а да за разлику од бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића није учествовао у оружаним јединицама.

Предсједавајући Предсједништва БиХ каже да би требало да се ријеши питање границе БиХ са Хрватском и Србијом, те да је он спреман да сједне, како би се она ријешила.

Говорећи о рјешавању питања имовине БиХ у Хрватској, Додик сматра да је потребан систем реципроцитета. „Мислим да Хрватској треба испоставити систем реципроцитета јер у БиХ има много хрватске имовине, од нафтне компаније ИНА, до других, још из периода бивше Југославије“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, неприхватљиво је да се Хрватска тако односи према имовини БиХ, а примарно према предузећима из Републике Српске и Федерације БиХ.

„БиХ је та која треба да заштити своје субјекте“, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да изградњу пељешког моста не треба проблематизовати јер његова градња задовољава све стандарде међународне пловидбе.

 

Неће бити рата, нисам ни амерички ни руски играч 

Предсједавајући Предсједништва БиХ поручио је да у БиХ неће бити рата, без обзира на то какве ће политичке одлуке бити доношене и да ће се залагати за то да буде задржана мирна атмосфера.

Додик је истакао да није ни амерички ни руски играч, већ играч српског народа којем једино одговара и чије интересе заступа.

„Покушавам да са свима конструктивно радим, и са /предсједником Русије Владимиром/ Путином и са сваким другим. Ми смо сувише мали да би могли да будемо сврстани на нечију страну. Јасно је да треба да имамо комуникацију са другима“, рекао је Додик за ТВ Н1.

Он је изразио захвалност предсједнику Русије што, за разлику од многих других, слуша оно што му каже.

„Путин никада није говорио ни о каквој сецесији, увијек је рекао да поштује Дејтонски споразум и међународни уговор“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је, захваљујући вету Русије, спријечено да на иницијативу Велике Британије Савјет безбједности УН прогласи Србе „геноцидним народом“.

„Хвала Путину. Он је рекао да у Сребреници није било геноцида“, рекао је Додик и оцијенио да представници САД покушавају да креирају у БиХ рјешења која нису у интересу српског народа.

Додик је рекао да се на америчкој црној листи налази због тога што је подржавао кандидатуру Доналда Трампа за предсједника САД. „Американцима не одговара оно што мислим“, каже Додик.

Истичући да зна колика је моћ САД, Додик је поручио да то не значи да би он због пријетњи са стране могао промијенити свој базични став.

„Радије се нећу бавити политиком, него бити поданик било које политике, па и Путинове“, навео је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик сматра да нема шансе да БиХ постане грађанска јер је немогуће тако нешто наметнути.

„Шта раде високи представници, него покушавају да наметну неки босанскохерцеговачки идентитет“, упитао је Додик, констатујући да се Хрвати тако осјећају онолико колико им треба, а Срби уопште немају тај идентитет.

Предсједавајући Предсједништва истакао је да нико из Републике Српске муслиманима није оспорио да се назову Бошњацима. „А нама се стално оспорава да смо Срби. Ја сам Србин, не може се то промијенити. Нисам Босанац и нико ме не може натјерати да прихватим тај идентитет“, рекао је Додик.

Наводећи да је његова домовина Република Српска, а отаџбина Србија, Додик је поновио да нема ништа природније него да српски народ у Републици Српској и Србији буде заједно.

Додик каже да првог предсједника Републике Српске Радована Караџића и команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића посматра као представнике народа који су у једном невремену за све народе у БиХ стали на чело одбране властитог.

Према његовим ријечима, направљена је конструкција да се српски народ стави на историјску страну криваца.

„Супротстављам се томе и нећу да будем покриће, јер то није тако“, истакао је Додик.

Он каже да је раније имао повјерења у међународну заједницу, али да је промијенио став када се увјерио да су то обични спекуланти, а знатан број њих хохштаплери који су у БиХ покушали да наметну неке истине.

Додик је истакао да сваки Србин који је било шта лоше и противзаконито учинио у току рата треба за то да одговара, али да политичко Сарајево није спремно да каже исто то.

„Када би то рекли, онда би Насер Орић морао бити у затвору“, рекао је Додик.

Он је поручио да неће са друга два члана Предсједништва обићи сва стратишта народа у БиХ, јер не жели да буде „карикатура и да се слика“.

„То не значи ништа. Ја сам био у Сребреници, а /члан Предсједништва БиХ Шефик/ Џеферовић никада није био у Јасеновцу“, навео је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да су се народи у БиХ разишли и да је земља подијељена.

Додик је поновио да када је он негдје присутан, ту треба да буде и застава Републике Српске, јер је његов примарни идентитет Република Српска. „И зашто би то био проблем?“, упитао је Додик.

 

Архива