Јединствен став – иницијатива СДА удар на Устав и Дејтон

24.01.2019 Актуелно

 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су сви представници политичких партија потписали заједничку изјаву.

Додик је рекао да у заједничкој изјави предсједници политичких странака из Српске упозоравају да најава подношења апелације представља антиуставно дјеловање.

Заједничка изјава гласи:

– Упозоравамо да је подношење апелације Уставном суду ради оцјене уставности имена Републике Српске у потпуности антиуставно и антидејтонско дјеловање које представља директан удар на унтегритет и суверенитет БиХ успостављен Дејтонским мировним споразумом.

Подсјећамо, да сам Општи оквирни оквир споразума за мир у БиХ потврђује име Републике Српске, што је јасно назначено у Члану 1 став 3 Устава БиХ којим је дефинисам ода се БиХ састоји од два ентитет, ФБиХ и Републике Српске. Република Српска је потписник свих 11 анекса Дејтонског мировног споразума без којих не би било данашње БиХ.

Иако правила Уставног суда не допуштају овакву врсту апелације и ако је Република Српска уставна категорија те Уставни суд о томе не би требало расправљати због ранијих одлука Уставног суда БиХ, који приликом њиховог доношења показало да се не воде уставом и правом већ политиком, изражавамо потпуно неповјерење према оваквом Уставном суду БиХ.

Уколико апелација буде поднесена, а Уставни суд прихвати да је узме у разматрање сматраћемо то флагрантним кршењем општег оквирног споразума за мир у БиХ и затражићемо одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој ћемо донијети одлуку о будућем статусу Српске и њених представника у заједничким институцијама БиХ.

Све активности Српске и њених представника у БиХ зависиће искључиво од евентуалних антидејтонских и антиуставних активности усмјерених против Републике Српске те стога позивамо државе гаранте Дејтонског мировног споразума да преузму мјере против оваквих активности и тиме спријече озбиљне посљедице по тешко успостављен мир и стабилност у БиХ.

Додик је додао да је захвалан свим учесницима што су се одазвали овом састанку, те да су, након расправе, дошли до заједничке изјаве.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић нагласио је да неодговорна акција СДА говори да је ова странка спремна да у БиХ изазове дубоку кризу.

– Ми из Републике Српске ћемо и даље пратити понашање ове националистичке, неодговорне странке, рекао је Ђокић и додао да очекује одлучније реаговање ОХР-а.

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске рекао је да је ово најпродуктивнији састанак на коме су се сви понашали одговорно и у инетресу Републике Српске.

– Хвала Изетбеговићу што нас је овако лијепо ујединио, рекао је Стевандић.

Састанку су присуствовали потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић, предсједник ДНС-а Марко Павић, предсједник СП-а Петар Ђокић, предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, потпредсједница ДЕМОС-а Споменка Стевановић, предсједник НДП-а Драган Чавић, предсједник СДС-а Вукота Говедарица, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић. те Обрен Петровић и Борис Јеринић.

Састанку је присуствовао и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Додик је сазвао састанак лидера свих политичких странака заступљених у Народној скупштини Српске и Парламентарној скупштини БиХ, поводом најаве СДА о иницијативи за преиспитивање назива Републике Српске.

Архива