Да буде присутнија Српска компонента у Оружаним снагама

12.01.2019 Актуелно

 

Додик је рекао да има осјећај да су српски припадници Оружаних снага БиХ понекад препуштени сами себи, али да ће бити настављено обиљежавање свега што је у традицији Војске Републике Српске.

„Они као војници, наравно, морају да раде у складу са правилима службе, а ми који смо изабрани од народа морамо да учинимо све да српска компонента у Оружаним снагама буде још видљивија, присутна и на мјестима која припадају српском народу“, поручио је Додик, након пријема у Kасарни „Kозара“ у Бањалуци који су поводом православног Божића данас организовали команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ са командама и јединицама.

Он је напоменуо да нико не очекује да било ко од припадника Оружаних снага учини нешто што није у интересу Срба и Српске.

„То је оно чиме ћу се и ја као члан Предсједништва БиХ бавити у складу са уставним овлашћењима. Учинићу све да положај припадника српског народа у Оружаним снагама буде бољи са аспекта статуса и аспекта материјалне подлоге која се мора обезбиједити“, навео је Додик.

Он је захвалио српским припадницима Оружаних снага БиХ што, упркос тешким притисцима, нису изгубили предзнак и обиљежја које носе са собом.

„А, то је да су припадници српског народа и да дужности обављају у складу са интересима мира, стабилности, уставне позиције и одлука Српске“, рекао је Додик и најавио да ће 28. јуна на Видовдан заједнички бити прослављен Дан Војске Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су приоритет мирна и стабилна Српска, солидарност, заједништво и разумијевање.

„И наша опредијељеност да јачамо Српску. Сигурна сам да ће тако бити и у наредном периоду. Задовољна сам што људи који су српска компонента у Оружаним снагама баштине вриједности и традицију Војске Републике Српске, која је на овај простор донијела слободу и Републику учинила сигурним огњиштем“, рекла је Цвијановићева.

Замјеник начелника Заједничког штаба за ресурсе Оружаних снага БиХ Гојко Kнежевић захвалио је највишим представницима БиХ и Српске за подршку и што су се одазвали обиљежавању православног Божића.

Његово преовештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије честитао је Божић припадницима Оружаних снага БиХ, уз поздрав „Мир Божји, Христос се роди!“.

У Kасарни „Kозара“ у Бањалуци данас је организован пријем поводом православног Божића, који су организовали команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ са командама и јединицама, и којем су присуствовали највиши званичници БиХ и Српске и представници руководства Оружаних снага БиХ.

Архива