Цвијановић – Гуденус: Неприхватљива условљавања европског пута

24.01.2019 Актуелно

Предсједница Српске рекла је за РТРС да је на данашњем састанку са Гуденусом разговарано и о политичкој ситуцији у БиХ.

– И овај састанак је био у функцији појачаног политичког разумијевања за оно што се дешава у БиХ, али и ЕУ. Информисала сам Гуденуса о томе да је Република Српска формирала власт веома брзо, што није случај на нивоу БиХ, гдје постоји проблем у формирању власти и блокаде – навела је Цвијановићева.

Она је информисала Гуденуса да политичко Сарајево условљава формирање Савјета министара чланством у НАТО, што је довело до бројних застоја, укључујући и европски пут БиХ.

– То потврђује да је БиХ већ много година неуспјешни политички експеримент – рекла је предсједница Српске.

Она је навела да је Аустрија важан спољно-трговински партнер Српске и један од најважнијих инвеститора.

– Аустрија је на трећем мјесту као инвеститор у Српску, а на седмом као спољно-трговински партнер – истакла је Цвијановићева.
Гуденус је истакао да је од предсједнице Српске данас чуо детаље о којима није могао да сазна из медија, похваливши Српску за брзо формирање власти након избора.

Гуденус је нагласио да чланство у ЕУ није и не може бити условљено приступом НАТО.

– Драго ми је што се западни Балкан прикључује европском путу, али то не значи да мора да уђе у НАТО – рекао је Гуденус.

Он је навео да састанак са предсједницом Српске представља континуитет дугогодишњих пријатељских састанака које је започео Милорад Додик.

Током дана предсједница Српске састаће се и са представницима извршне власти у Аустрији.

Предвиђено је да Цвијановићева, вечерас у Бечу присуствује и Светосавском балу који се традиционално одржава у главном граду Аустрије, у организацији Српског центра и Заједнице српских клубова у Бечу.

Архива