Цвијановић: Међународно судовање – веш машина за прање ратних биографија

13.01.2019 Актуелно

Коментаришући одлазак бивших припадника терористичке ОВК у Хаг, гдје ће бити саслушани у Специјалном суду због злочина почињених над Србима и другим неалбанцима, Цвијановића је истакла да се у суштини направи притисак како се сви морају појавити пред правосуђем, а онда се једни ослобађају, а други пресуђују.

„Што се тиче судовања у БиХ за ратне злочине, довољно је само присјетити се тога да је Србима пресуђивано ретроактивном примјеном закона из 2003. године за дјела почињена раније у току рата. С друге стране, на Бошњаке и Хрвате примјењиван је закон из СФРЈ који је блажи и који је и био на снази у вријеме почињења дјела за која су процесуирани“, навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да су међународни судови, као и Суд БиХ, више служили за прање биографија несрпских починилаца који су листом ослобађани упркос доказима и свједоцима.

Да је у правосудним институцијама правда дијељена на праведан начин, каже Цвијановићева, данас би се могло говорити о помирењу међу народима на простору бивше Југославије, али то се, нажалост, није десило, јер је то судовање за једне било тамница, а за друге веш машина за прање ратних биографија.

„Зато немам некаква посебна очекивања ни сад кад се пред Специјалним судом у Хагу саслушавају и припадници ОВК“, рекла је Цвијановићева.

Архива